Ден след като забраната за внос на украинско зърно отпадна,

...
Ден след като забраната за внос на украинско зърно отпадна,
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите се държат като терористи, заяви Денков

Ден откакто възбраната за импорт на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отхвърлиха среща с министър-председателя. Така без разговор сред властта и сектора, от понеделник стартират всеобщи митинги и блокади в цялата страна против решението на държавното управление и Народното събрание.

„ Отказаха да дойдат през днешния ден в 11 часа на среща. Аргументите, които употребяват са несъстоятелни ”, сподели Денков.

„ Каня още веднъж тези производители да дойдат в Министерски съвет, с цел да обсъждаме съответните тематики, а не да протестираме по принцип ”, сподели Денков.

Връзката се късала от другата страна, счита той. Премиерът подсети, че възбраната е била наложена като краткотрайна мярка и затварянето на пазара за години напред е невероятно. Денков също по този начин разяснява и опълчването на бранша с Европа, като по негови думи той не схваща това, защото огромна част от средствата за дотации и за техника на зърнопроизводителите идвали точно от Брюксел. Денков изясни и решението на Полша, Унгария и Словакия да продължат с налагането на възбраната за импорт на зърно от Украйна с това, че там предстоят избори.

„ Аргументите им са изцяло несъстоятелни. Не може бранша да твърди, че няма грижа от страната, в случай, че над 2 милиарда лв. страната дава, не може да се отнася с неуважение към европейските условия, в случай, че тракторите, с които желаят да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да споделят, че не ги интересува Европа, в случай, че множеството от средствата, които получават като дотации и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да поставят забрани за украинските артикули по решение на Европейската комисия. Така че би трябвало да бъде пределно ясно - има потребност от разговор. Те би трябвало да намерят пътя за договарянията в Министерския съвет ”, сподели Денков.

Според него първоначално е имало опит да разговор в конкретика, само че в един миг браншът е трансформирал метода и е употребявал подправени причини, с цел да откаже договаряния.

„ През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват подправени причини, слагат претенции неотложно да се случи това: „ Ако не го извършите, ние ще блокираме страната ”. Аз с терористи не договарям, чакам да дойдат на масата и да преговаряме всъщност ”, сподели Денков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР