Ден след като юристът и бивш председател на Народното събрание

...
Ден след като юристът и бивш председател на Народното събрание
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Името не е основание съдът да не регистрира "Няма такава държава"

Ден откакто юристът и някогашен ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков разгласи, че има учредения съдът да не записва " Няма такава страна " като партия, шоуменът и водач Слави Трифонов разяснява във фейсбук, че това не е по този начин.

Според проф. Герджиков законът не разрешава партия да уронва положителното име и престижа на държавността, а нарушаване на това условие се съдържа още в името на самата партия " Няма такава страна ". Трифонов пък цитира и пояснява текстове от Конституцията и други закони, съгласно които няма такива условия за името на партията.

" Няма закон в България, който да има подобен текст, какъвто неподготвено показва професорът ", написа Трифонов във фейсбук. Той цитира Закона за политическите партии, съгласно който организацията и активността на политическите партии се реализират въз основа на Конституцията.

От главния закон шоуменът показва член 44, съгласно който се не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение. След това прави извод, че в тези текстове на Конституцията се приказва за активност, а не за име.

Накрая Трифонов цитира текстове от Закона за юридическите лица с нестопанска цел - водещ във връзка с сдруженията, каквито са политическите партии. В тях се показва, че наименованието би трябвало да не вкарва в подвеждане и да не накърнява положителните нрави.

" Твърдението " Няма такава страна " не дава отговор на въпроса " каква? " Каква " такава " страна няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в последна сметка, страната е такава, каквато си я създадем ", написа още Трифонов.

В събота партията " Няма такава страна " бе учредена за общо 20 минути и в цялостно безмълвие. По закон следва до три месеца да бъдат импортирани документи за регистрация в съда, измежду които и лист с най-малко 2500 членове. След подаването на настояването за регистрация съдът би трябвало да се произнесе в границите на месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР