Ден след като встъпи в длъжност новото правителство на Австрия

...
Ден след като встъпи в длъжност новото правителство на Австрия
Коментари Харесай

Първи скандал на новия кабинет в Австрия

Ден откакто встъпи в служба новото държавно управление на Австрия отпред със Себастиан Курц (31 г.) се забърка във външнополитически скандал със прилежаща Италия. Причината е желанието на новата власт във Виена да дава паспорти на немскоговорящите в италианската провинция Алто Адидже.

Областта, чието немско наименование е Южен Тирол, е предадена от Австрия на Италия след Първата международна война. През 20-те години на предишния век фашисткият деспот Бенито Мусолини заселва там хиляди етнически италианци, само че до през днешния ден немскоговорящите са близо двойно повече на брой. Двете общности имат обособени учебни заведения, а също и питейни заведения и заведения за хранене. Но Алто Адидже има необятна автономност и получава великодушни финансови потоци от властта в Рим, с помощта на което сецесионистките настроения са притъпени.

Новата ръководеща коалиция в Австрия сред консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата е записала в програмата си да предложи австрийско поданство на немскоговорящите в Южен Тирол. Правителството във Виена твърди, че концепцията (прокарвана от дълго време от Партията на свободата) е проевропейски жест и цели “още по-близък съюз ” сред жителите на страните членки. А Курц акцентира, че счита да я осъществя в “тясно съдействие с Италия и държавното управление в Рим ”.

Италианският външен министър Анджелино Алфано разяснява сдържано, като съобщи, че диалогът по тематиката ще изисква “изключителна тактичност ”. Но зам.-министърът Бенедето Дела Ведова реагира остро, като уточни, че концепцията е опакована в “кадифената ръкавица на европеизма, само че в действителност наподобява на етно-националистически стоманен пестник ”.

“Долу ръцете от Италия ”, отсече пък Джорджия Мелони, водач на дясната партия “Братя на Италия ”, която е част от опозиционния блок на Силвио Берлускони. Мелони се зарече партията й да ангажира всички институции, с цел да възпре “тази засегнатост ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР