Ден, след като товарна влакова композиция на компанията Булмаркет Рейл

...
Ден, след като товарна влакова композиция на компанията Булмаркет Рейл
Коментари Харесай

Спор за причината, довела до дерайлирането на товарен влак в Пловдив

Ден, откакто товарна влакова комбинация на компанията „ Булмаркет Рейл Карго ” с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан дерайлира в региона на Централна гара в Пловдив, превозвачът и НКЖИ спорят за това чия е виновността за случая. Още в събота от „ Булмаркет Рейл Карго “ обявиха, че повода за злополуката е неприятното положение на стоманения път и оповестиха, че е открита счупена стрелка на приемно-отправен коловоз. От НКЖИ отхвърлиха версията на „ Булмаркет Рейл Карго “, написа Фокуснюз. 

``
реклама

Генералният шеф на компанията Красимир Папукчийски съобщи, че не приема тезата на фирмата-собственик на композицията, че строшен език на стрелка е причина за случая. „ Бих попитал компанията – на какво съображение могат да кажат това нещо? Защото аз бих задал въпрос – дали са сигурни в положението на локомотивите си – дали са в положително положение “, разяснява Папукчийски. Той посочи, че няколко часа преди случая по същия маршрут минават две други композиции с по-голяма брутна тежест. „ Не мога да се произнеса за аргументите.

Вчера бяха взети проби от метала на езиковата част, проби и от раменната релса, които са дадени за химически разбор. Предстои и много сериозна инспекция в този момент на локомотивите, мерене на вагоните. Комисията има много работа. Реално можем да кажем, когато получим резултатите от химическите проби и след привършване на инспекциите “, разяснява генералният шеф на НКЖИ. Красимир Папукчийски добави, че не се съмнява в релсовия път. „ Това е една от най-натоварените гари в България, където минават среднодневно 150 влака. Нямам подозрения, че положението на железопътната инфраструктура е неприятно с цел да минават такива влакове “, съобщи той.

В отговор на това шефът на „ Булмаркет Рейл Карго “ Петър Ганев разяснява, че данните от черната кутия на локомотивите потвърждават, че дерайлиралата товарна влакова комбинация в Пловдив се е движила с 35 км/ч, което е по-ниска от оптимално допустимата скорост от 40 км/ч. Той разгласи, че локомотивите са минали през всички механически прегледи и са били изправни. „ Сигурен съм и мога да потвърдя с документи, че локомотивите са изправни. Те са минали през всички нужни механически прегледи и не може да се твърди, че повода за случая е в тях “, съобщи Ганев. Още в нощта против неделя придвижването на всички влакове през жп гара Пловдив бе възобновено. За задачата бяха изтеглени първо дерайлиралите цистерни. Двата локомотива от дерайлиралата комбинация към този момент са в депото на БДЖ, където ще им бъде направена техническа експертиза.

В понеделник ще стартира ремонтът на единия от тях, с цел да бъде пуснат в употреба. Агенция „ Фокус “ напомня: Товарна влакова комбинация на компанията „ Булмаркет Рейл Карго ”с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан дерайлира в региона на Централна гара в Пловдив рано сутринта в събота, 16 февруари. Инцидентът става към 04.15 часа на гара Пловдив (пътническа) при прекосяването пренос в посока от Илиянци към Пловдив. Тогава дерайлират двата локомотива и първите три вагона на композицията. Не е имало приключване на газ, няма потърпевши. Извършва се непрестанен надзор върху средата и няма никаква заплаха както за чиновниците, по този начин и за популацията на Пловдив. По случая е формирано досъдебно произвеждане, текат процесуално-следствени дейности.

По предписание на основния прокурор след осъществяване на първичен оглед от следовател към Окръжната прокуратура, следствието се поема от Националната следствена работа. Трима са били машинистите в дерайлиралата товарна влакова комбинация. Взетите им проби за алкохол и опиати са негативни. Машинистите са в положително положение и без травматични увреждания, извършени са им разпити. Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова комбинация в Пловдив е същият, който е бил и при случая в Хитрино от 10 декември 2016 година Тогава товарен трен с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе, дерайлира при нахлуване в гара Хитрино в 05.37 часа. Получава се теч от два вагона, който провокира пожар.

Пожарът и ударната вълна, формирана при възпламеняването унищожават над 50 здания, при което затрупват част от жителите на селото, а други получават друга степен на изгаряне. Следва евакуация на жителите от селото, до момента в който 150 пожарникари се борят с пламъците. Вследствие на гърмежа в селото умират 7 души, а 29 са ранени. Унищожени са десетки постройки и жилищни здания. Машинистите на влака остават живи след случая.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР