Ден след като стана ясно, че Върховна административна прокуратура е

...
Ден след като стана ясно, че Върховна административна прокуратура е
Коментари Харесай

„Юнион Ивкони“ като в приказката кой еб*л – еб*л, кака се ожени

Ден откакто стана ясно, че Върховна административна прокуратура е поискала да бъде лишен лиценза на „ Юнион Ивкони “ поради голям брой фрапантни нарушавания, в медиите излезе вест, че транспортната компанията се слива с „ Груп Плюс “ под шапката на ново сдружение „ Транспект “.
В момента „ Юнион Ивкони “, обвързвана с някогашен народен представител от ГЕРБ, апелира пред съда 15 наказателни постановления, връчени с клизма. Съдейки по скоростта, с която у нас се вземат решение делата, това значи, че сагата може да се проточи с години. Това значи, че в случай че бъде приета за отговорна, компанията няма да си „ получи заслуженото “, тъй като към този момент няма да съществува в този си тип, разясниха възмутени адвокати. Т. е. ще стане като в приказката „ Кой еб*л – еб*л, кака се ожени “.

Сагата с налагането на наказване на компанията може да се опише в трилогия. И цяло знамение е, че това се е случило, съдейки по отхвърли на контролния орган в лицето на „ Автомобилна администрация “ да санкции „ Юнион Ивкони “ за цели 47 тежки нарушавания. Преди дни следствие на Валя Ахчиева по Българска национална телевизия осветли схемата, по която страната вместо да глоби компанията, просто я е прикривала.

Вижте защо става дума. На 30 октомври 2017 година край Ямбол се обръща рейс на „ Юнион Ивкони “. Голяма част от пасажерите са съществено ранени. ВАП незабавно разпорежда на „ Автомобилна администрация “ да извърши инспекция на компанията. През декември отчетът е подготвен с шокиращи заключения. Някои от тях са, че рейсове на „ Юнион Ивкони “ карат пасажери без да са минали през механически обзор, че водачи не са получили психическа валидност, други пък возят без нужните за тази активност документи и т. н. Както казахме, става дума за 47 нарушавания, като всяко едно от тях би могло да се трансформира в причина за злополука. В резултат на инспекцията са формирани 15 акта. По закон, с цел да се санкции компанията, би трябвало да се издадат наказателни постановления в период от един месец.

Това, обаче не се случва. Прокурорите пишат няколко писма, настоявайки „ Автомобилна администрация “ да издаде постановленията и да отнеме лиценза на компанията. Любопитното е, че оттова или мълчат или се оправдават, че има актове, само че не са написали наказателните постановления. „ Ми, хайде де, направете го “, натискат от ВАП. Но държавната администрация се спотайва цели 4 месеца.

Активира се, забележете, в деня на друга тежка злополука с рейс на „ Юнион Ивкони “, при която умират 6 индивида край Вакарел. На 13 април „ Автомобилна администрация “ като под команда написа наказателните постановления за миналата злополука. Парадоксите не свършват до тук. Чиновникът, който установил нарушаванията на компанията бил махнат.

Пригответе се за още вървене по тъгите. Следва дълга и мъчителна сага по връчване на наказателните постановления. Оказва се, че „ Автомобилна администрация “ не е в положение да свърши тази работа. Следва нова преписка с прокуратурата, откъдето отново натискат ведомството да работи съгласно законите на страната. От там, обаче се дърпат с обяснението, че не намират човек, на който да му връчат книжата. Това разрешава периодите да изтекат и компанията да не бъде глобена. В края на август т. година полицията се включва и то на финалната права, като съумява да откри въпреки всичко на кого да връчи постановленията. Експерти недоумяват по какъв начин „ Автомобилна администрация “ няма проблем да откри човек от компанията, с цел да издаде лиценз, а в този момент не може да връчи наказателните постановления.

Грешите, в случай че си мислите, че има отмъщение. В момента „ Юнион Ивкони “ апелира пред софийски областен съд размера на наложената административна санкция. Ако това се проточи три години, ще пием една студена вода, поради периода за отминалост. Статистиката сочи, че за последните две години у нас са станали близо 20 тежки произшествия с рейсове, при които десетки хора са изгубили живота си.

Екип на Фрог
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР