Ден след като стана ясно, че директорът на Агенцията по

...
Ден след като стана ясно, че директорът на Агенцията по
Коментари Харесай

След оставката: Кога ще има решение за хората, чакащи трансплантация?

Ден откакто стана ясно, че шефът на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова напуща поста си, тежко заболели и околните им настояха здравните управляващи да вземат незабавни ограничения за обезпечаването на белодробни трансплантации в чужбина. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи интервенции, които не могат да се вършат в България, съобщи Нова тв.

Белодорбно болният Адриан е измежду първите, които излизат преди месеци пред здравното министерство, с цел да упорстват за незабавни трансплантации в чужбина. От седмици той не може да се вижда с външни хора, поради заплахата от инфекции.

Много е зле. положението му е сериозно. На венозно и перорални антибиотици е... това ще попречи на бъдещата белодробна трансплантация ”, притеснява се бащата на болния Адриан.

Затова околните му пристигнаха да изискат пояснение - какво е бъдещето му - откакто Агенцията по трансплантация остава без началник.

„ Не единствено въпросите са без отговор, само че няма и развиване по обещанията ”, споделя братът на Адриан Алберт.

„ Ако недай боже стане нещо с адриан - няма да има ненаказани ”, заканва се майка му Анжела.

Според Марияна Симеонова, напускането било по персонални аргументи и нямало да забави сделките с клиника в немския град Есен, където здравното министерство дава обещание да изпрати чакащите заболели. Нямало риск от закъснение и поради свадите във въпросната болница. Преди дни там беше задържан ръководителят на програмата за трансплантации.

„ Няма да спрат процесите... аз също имам обещанието и уверението, че.ще продължа да оказвам помощ ”, изясни доктор Мариана Симеонова

Самата симеонова недоумява за какво изобщо се е наложило страната да търси разнообразни лечебни заведения от тази във Виена, където към този момент са направени няколко сполучливи трансплантации. Не било ясно и за какво нейната организация, а не комисията за лекуване в чужбина водила договарянията.

От здравното министерство към този момент не се ангажират с съответни периоди, в които болните ще могат да бъдат изпращани за лекуване в чужбина. Все още не е ясно и кой ще бъде новият началник на организацията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР