Ден след като стана ясно, че депутатът от БСП Елена

...
Ден след като стана ясно, че депутатът от БСП Елена
Коментари Харесай

Лицето Б.М. е обвиняем заедно с Елена Йончева

Ден откакто стана ясно, че депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева е упрекната в пране на пари, от прокуратурата оповестиха, че има още един обвинен с букви Б. М.
Процесът по приканване на Елена Йончева в качеството ѝ на обвинена е стартирал на 11.01.2019 година, когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните ѝ адреси в гр. София, в това число и на адреса на нейната майка, само че не е била открита. Майка ѝ е декларирала, че не знае къде живее Елена Йончева, оповестиха още от прокуратурата.

След подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи и извършени телефонни диалози с Йончева, на 16.01.2019 година на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 година – за привличане като обвинена.
Според обвиняването в инкриминирания интервал от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – шеф на „ Офроуд “ ООД, е получила по открити в „ КТБ “ АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в персонално, като е знаела, че то е добито посредством закононарушение – длъжностно заграбване. Деянието е осъществено в осъществяване на решение на проведена незаконна група, като имуществото е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.
Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева " гаранция в пари в размер на 20 000 лв.. "
Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.
Към сегашния миг „ Офроуд “ООД е без управител/ госпожа Йончева е поискала освобождението си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.
Поради това, че след освобождението на Йончева като шеф на „ Офроуд “ООД, съдружниците не са назначили нов шеф за повече от 3 месеца, в сходство с наредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала преустановяване на сдружението.
Припомняме, че на 8 ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Народното събрание предоставяне на позволение за осъществяване на наказателно гонене против народния представител Елена Йончева за пране на пари, присвоени от „ КТБ “ АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е почнало на 31.08.2018 година след сигнал до прокуратурата от народни представители.
Тогава Елена Йончева даде единодушието си за осъществяване на наказателното произвеждане против нея. В хода на следствието на Специализираната прокуратура е открито, че едноличен притежател на капитала на „ Авторска телевизия “ ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския указател при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на ръководство: гр. София, регион „ Оборище “, ул. „ Велико Търново “ № 10.
На 17.04.2012 година, на съображение член 113, от Търговския закон, едноличният притежател на капитала на „ Авторска телевизия “ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея комерсиално сдружение да учреди взаимно с офшорна компания „ Далий Трейдинг Лимитид (дружество, записано на 09.02.2011 година, според настоящите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови), юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и фирмено название „ Офроуд “ ООД, според настоящото българско законодателство.
На 20.04.2012 година, на съображение член 113 от Търговския закон, представляващите „ Далий Трейдинг Лимитид “ са взели решение за основаване на взаимно сдружение с „ Авторска телевизия “ ЕООД, според настоящото българско законодателство, с фирмено название „ Офроуд “ ООД.
В решенията на управителните органи на двете търговски сдружения е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лв. и методът на систематизиране на дружествените дялове – по равно - по 5 000 лв. всяко от сдруженията.
" Далий Трейдинг Лимитид " се е задължило против записаните 50 дружествени дяла от капитала на „ Офроуд “ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лв.. Поело е обвързване да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и 10 хиляди/ лв., които да бъдат отнесени във фонд „ Резервен “. На съображение член 134 и сл. от Търговския закон, „ Далий Трейдинг Лимитид “ се е задължило след основаване на „ Офроуд “ ООД в Търговския указател на РБългария да направи и спомагателна парична вноска в „ Офроуд “ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равноценност в период от 1 година, при годишна рента 5 %.
На 23.04.2012 година е признат дружествен контракт на учредително заседание на съдружниците на сдружението и е направен протокол от учредителното заседание на „ Офроуд “ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на „ Далий трейдинг лимитид “, с който избират за шеф на новоучреденото сдружение Офроуд “ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „ КТБ “ АД Рамков контракт за платежни услуги за Юридическо лице и Едноличен търговец. Определена е като само лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „ Офроуд “ ООД.
На 13.06.2012 година и 22.06.2012 година от сметката на офшорно сдружение „ Далий трейдинг лимитид “ по две сметки на комерсиалното сдружение „ Офроуд “ са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равноценност 645 423.90 лв. като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равноценност 315 084,21 лв. предопределена за фонд „ Резервен “ на сдружението, а на втората дата - сумата от 171 900.00 евро в левова равноценност 336 207,18 лв..
Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „ Далий трейдинг лимитид “ на „ Офроуд “ООД. Установено е, че това са средства, благосъстоятелност на „ КТБ “ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „ КТБ “АД, на които следва покачване на обвиняване. От извлеченията от разнообразни банкови сметки е открито, че тези парични средства са били преведени от „ КТБ “ АД в интерес на 5 в действителност следени от Цветан Василев търговски сдружения, измежду които е и „ Далии Трейдинг Лимитед “.
В интервала от 13.06.2012 година до 06.11.2014 година Елена Йончева, която само е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „ Офроуд “ООД е изтеглила всички преведени по сметките на сдружението парични средства.
Йончева е правила преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и избраната от самата нея лична заплата като шеф на " Офроуд " ООД в размер на по 12 720 лв. месечно
Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за незаконния генезис на средствата и че са предмет на длъжностно заграбване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР