Ден след като стана известно, че главният прокурор Иван Гешев

...
Ден след като стана известно, че главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Прокуратурата обяви, че има данни за престъпление на президента и пусна подслушвани разговори

Ден откакто стана известно, че основният прокурор Иван Гешев е изискал тълкувание от Конституционния съд дали и при какви условия може да бъде разследван президентът, без значение от функционалния му имунитет, държавното обвиняване разгласи, че има данни за осъществено от президента Румен Радев закононарушение. То не е посочено непосредствено, само че в огласените данни се твърди, че става дума за укриване на документи, свързани със състоялата се предходната година инспекция против Радев за спор на ползи при назначението на Десислава Генчева (в следствие Радева) на щат във Военновъздушните сили (ВСС) и даването й на жилище.

В невиждано известие до медиите пресслужбата на прокуратурата разпрати във вторник (28 януари) следобяд три аудиозаписа и буквално свалени от тях текстове от подслушвани посредством Специални разследващи средства (СРС) диалози, в един от които твърди, че взе участие президентът. Това е следващ случай на разгласяване на доказателства по течащи досъдебни производства по самодейност на Иван Гешев (по подобен метод бяха оповестени и елементи от разпити по следствието против " Тад груп " за теч на информация от данъчната администрация), само че за първи път се оповестяват аудиофайлове.

Това е първият случай в най-новата история на България, в който

прокуратурата публично изрича съмнения за осъществено закононарушение от държавен глава

и възможното му доказване може да докара до започване на процедура по предварително премахване на президента, чийто мандат изтича след две години. В последните месеци Радев е в изострени връзки с ръководещата партия ГЕРБ и с премиера Бойко Борисов. Той влезе в неприсъствен спор и с новия основен прокурор Иван Гешев, откакто в края на предходната година отхвърли да го назначи при първото утвърждение от Висшия правосъден съвет и върна кандидатурата му за ново разискване, въпреки и да отхвърли да направи и втора крачка и да оспори процедурата по избирането му пред Конституционния съд.

Заявлението на прокуратурата, че има данни за осъществено от президента закононарушение идва едвам няколко часа, откакто основният прокурор посочи, че се е обърнал към Конституционния съд не по принцип, а във връзка на съответно произвеждане, а Румен Радев сподели пред медиите, че не знае защо произвеждане става дума и заявява: " Аз съм уверен, че не съм правил нещо неправилно ".

До момента няма публична позиция на президента за изтеклите от прокуратурата записи. Той е на посещаване в Разград, където се чака да приказва пред медиите по-късно довечера.

Разпространените от прокуратурата данни провокират повече въпроси в сравнение с отговори, само че държавното обвиняване към този момент отхвърля всевъзможни детайлности и разяснения.

Кого проверява прокуратурата

В известието от държавното обвиняване сбито се споделя, че данните за осъществено от Радев закононарушение са събрани в хода на досъдебно произвеждане против друго лице и се прецизира, че са събрани при подслушване на командира Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков.

Към известието е публикувано и разпореждане за преустановяване на наказателно произвеждане - поради отритите данни за президента и наложените от Конституцията ограничавания за следствието му. От него се схващат някои елементи, само че към този момент от прокуратурата отхвърлят да разяснява или да потвърдят дали те се правилни, както и дали материалите за президента са отделени в друго произвеждане и кое тъкмо следствие стопира сега, до момента в който се чака изговаряне на Конституционния съд.

От документа се схваща, че Стойков е разследван за това, че " за времето от месец май 2017 г до сегашния миг в гр. София се е сговорил с едно или повече лица да прави в страната и чужбина закононарушения, за които е планувано отнемане от независимост повече от три години и посредством които се цели да се набави имотна полза ".

Не оказва се обаче по кое време е формирано досъдебното произвеждане, имената на прокурорите са заличени, а от прокуратурата отхвърлиха да уточнят пред " Дневник " кои са те. Вижда се само датата на прекъсването на производството - 23 януари 2020 година От текста се схваща, че са разследвани действия на група лица, които " реализират дейности, включително обещаване и предоставяне на подари полза, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерството на защитата ". Името на организацията, чиито чиновници са разследваните е заличено.

Ген. Цанко Стойков наследи президента Румен Радев отпред на Военновъздушни сили след години, в които беше негов заместител на разнообразни равнища в армейските структури. Под негово управление профилираната военна комисия, която трябваше да класира фирмите-кандидати да продадат на България изтребители, уточни, че счита за най-подходящи шведските самолети Gripen, като ги избра пред изтребителите втора употреба F-16 от Португалия и Съединени американски щати и изтребители втора употреба Eurofighter от Италия.

В края на април 2017 година назначеното от Румен Радев служебно държавно управление класира офертите на продавачите, като дефинира преди всичко Gripen. Решението беше анулирано от постоянно определения кабинет " Борисов 3 " и през лятото на предходната година кабинетът подписа договорка със Съединени американски щати за изтребителите F-16. Доминираната от ГЕРБ специфична парламентарна комисия упрекна косвено в корупция президента поради позицията му по договорката. Радев пък отвърна с поредност от рецензии против решениято за американските изтребители.

Какво се чува в записите

От постановлението за преустановяване на досъдебното произвеждане се схваща, че ген. Цанко Стойков е бил подслушван, като в хода на използването на СРС-та проверяващите са попаднали и на диалози, засягащи президента Румен Радев.

Трите оповестени диалога носят дати от април предходната година и в тях генералът беседва с разнообразни хора за документите, които Военновъздушни сили би трябвало да даде на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по инспекцията за спор на ползи, водена против президента Румен Радев за времето му отпред на Военновъздушни сили. Тя е по сигнал, чийто адресант комисията по този начин и не оповести публично, и ревизира подозрения по отношение на назначение на Десислава Генчева (в момента Радева - бел. авт.) на два щата, макар че вторият подобен - пиар на Военновъздушни сили, по устав би трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. В него се твърди още, че Военновъздушни сили е плащало наем на жилище на Десислава Генчева в София, в което е живял с нея и самият Раде.

Запис 1 Първият диалог, в който съгласно прокурорите взе участие евентуално президентът, е от 23 април. В него генералът изяснява, че е получил искане от КПКОНПИ да даде документи за назначението на Десислава Радева и твърди събеседника си, че няма да прати ненужните документи. В записа се чува гласът, за който е записано, че е на президента, да желае генералът да го " държи в течение " и прибавя за желаните данни: " Тва са безспорни простотии. Знам ги от дълго време ".

Проверката на комисията приключва с решение от август 2019 година, в което се споделя, че няма спор на ползи.

Запис 2
Запис 3
Другите два записа (запис 2 и 3) са сред ген. Стойков и негови подчинени, за които (както и за президента) се показва, че не са открити с решителност. В тях се разисква дали и какви документи да се изпращат на Антикорупционната комисия. Единият от записите е преди, вторият - след този с президента.

Проблемът с разгласяването на СРС-та

Встрани от политическия скандал, самото разпространяване на записи, добити посредством СРС е много противоречиво и може да се окаже в основата на различен скандал.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева изрично отхвърли да отговори на всички въпроси на " Дневник ", свързани със СРС-та, като изясни, че няма разрешение от наблюдаващите прокурори да популяризира друга информация по случая. Тя не пожела да назове и имената на наблюдаващите прокурори, които да бъдат търсени за разяснения.

От прокуратурата отхвърлиха информация по кое време, кой съд и дали въобще е разрешил използването на СРС във връзка с Цанко Стойков. Не е известно за какъв интервал от време той е бил подслушван. От държавното обвиняване отхвърлиха да отговорят и на въпроса на " Дневник " дали специфични разследващи средства са били прилагани и във връзка с други лица, упоменати в диалозите. Отказан бе и отговор на въпроса дали, по кое време и по какъв начин са били декласифицирани записите, както и дали сега продължава някакво следствие против Цанко Стойков.

Няма информация какъв брой общо СРС-та са събрани по досъдебното произвеждане, както и дали има други записи, които да се разминават с оповестените от прокуратурата.

Юристи разясниха няма законов проблем прокуратурата - като формален държавен орган, да популяризира записи, добити посредством СРС, стига те да са добити по законов ред.

" Когато популяризира такава информация, прокуратурата обаче би трябвало да балансира сред публичния интерес и презумпцията за невиновност ", разяснява за " Дневник " юрист Михаил Екимджиев. той акцентира, че сходни доказателства могат да се популяризират единствено с позволение на наблюдаващия прокурор като се следи деликатно да не се нарушава салдото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР