Ден, след като премиерът Кирил Петков обяви от САЩ договорка

...
Ден, след като премиерът Кирил Петков обяви от САЩ договорка
Коментари Харесай

В НС питат за газа от САЩ: с кого е договорката, колко ще струва транспортът

Ден, откакто министър председателят Кирил Петков разгласи от Съединени американски щати сделка за импорт на американски полутечен газ и то на цени по-ниски от тези на " Газпром ", въпросите са повече от отговорите. Ясно е единствено, че уговореният импорт през юни на два кораба е към 200 млн. куб. м., като дневното ползване сега се равнява 5 до 7 млн. куб. м., уточни през днешния ден ръководителят на енергийната комисия Радослав Рибарски ( " Продължаваме промяната " ) в коридорите на Народното събрание. За какъв брой време ще стигне обаче това количество Рибарски не се ангажира да каже. Зависело от процеса на регазифизирне.

Рибарски не можа да даде повече конкретика и по отношение на чакания дълготраен контракт за импорт, в това число с кои компании в последна сметка подписва договори " Булгаргаз ". Това били търговски връзки.

България обаче не заменяла зависимостта си от една страна (Русия) с друга (САЩ). Продължвали да се търсят различни източници на доставки, уверен е Рибарски. Той не изключи и опцията за обновяване на договарянията с " Газпром ", само че единствено при хипотезата, че съветската компания съблюдава контракта и няма условие за превалутиране.

Двата танкера с полутечен газ от Съединени американски щати ще ни стигнат за май, ненапълно за юни, плюс нагнетяването в Чирен, след което се чака да сключим дълготраен контракт, който да е на още по-ниска цена от тази, която имаме сега, направи своите калкулации и Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ).

" Умира една друга легенда на опозицията умира - че нямало да се оправим без съветски газ. Напротив, ще се оправим и то на доста по-ниска цена " - даде поръчка Мирчев.

И Рибарски, и Мирчев потвърдиха казаното от премиера Кирил Петков - че медиатори при покупко-продажбите няма да има.

Каква обаче е цената такава, че да е с малко по-ниска от тази на " Газпром " за двата танкера и доста по-ниска (с най-малко 10%) за бъдещите доставки, каквито бяха поръчките от през вчерашния ден, остава все по този начин неразбираемо.

От опозицията показаха подозрения, че в по този начин показаната пред обществото за на ниска цена газ не включва транспортните разноски и процесa по регазификация.

" От комерсиална позиция няма по какъв начин през днешния ден втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния ", разяснява енергийният специалист на Движение за права и свободи Рамадан Аталай.

Който посложи на подозрение точно това дали в контрактуваната цена за включени превоз и регазификация.

" Когато се вози стока с транспортен съд, крайната цена се дефинира, когато стоката бъде разтоварена в крайната точка. В момента няма никаква изясненост. Ако има някакви политически ангажименти, някакви задължения, които министър-председателят е поел, с цел да има по-евтин газ, то той би трябвало да излезе и да каже какви са тези задължения ", прикани Аталай.

От ГЕРБ пък, в лицето на някогашния енергиен министър Делян Добрев, отново сложиха под подозрение поръчката, че няма да има медиатори при доставките, като още веднъж показаха, че чакат компания МЕТ да изиграе тази роля. Както е известно, от ГЕРБ настояват, че ръководещите облагодетелстват компанията, резервирала потенциал още преди войната в Украйна, нещо, което държавната " Булгаргаз " не е направила. Затова и щели да внесат сигнал до ДАНС, даде поръчка Добрев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР