Ден след като парламентът задължи главния прокурор Иван Гешев да

...
Ден след като парламентът задължи главния прокурор Иван Гешев да
Коментари Харесай

ДБ с проект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор |

Ден откакто Народното събрание задължи основния прокурор Иван Гешев да регистрира активността на Бюрото по отбрана, 30 депутати от " Демократична България " внесоха промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с който бюрото да се върне към правосъдното министерство .

Така съгласно вносителите то ще стартира да извършва главните си функционалностите по-ефективно.

С предлаганите промени ще се увеличи обществената отчетност и контролът върху работата му, който ще се реализира от министъра на правораздаването. 

Измененията плануват още бюрото да осведоми застрашеното лице за опциите на програмата за отбрана, да подписва съглашение с него за включване във въпросната стратегия, с цел да се усъвършенства връзката със застрашения и бюрото да не дублира активността си с други органи.

Според вносителите от Демократична България с направените през 2020 година законодателни ремонти на Бюрото по отбрана бе вменена още една спомагателна функционалност - да провежда и реализира защита на прокурори и следователи при условия и по ред, избрани със взаимна директива на министъра на правораздаването и основния прокурор, съгласувана с Пленума на Висш съдебен съвет.

" Това овласти главния прокурор с функционалности по управление и контрол над активността на Бюрото по отбрана, с което ускори концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в това време лимитира правото на защита на лица, потърпевши от дейностите на бюрото при извършени акции ", показват в претекстовете си вносителите.

И допълват, че всъщност функционалностите на бюрото са в сферата на подготвеност на изпълнителната, а не на правосъдната власт.  

" Упражняването на насила от името на страната, като се употребява мощ, оръжие и помощни средства, ограничение на човешки права, в това число при които може да се стигне до лишаване на човешки живот, които се включват в дейностите по защита, предотвратяване и секване на закононарушения, са присъщи за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези действия са под демократичен контрол, както институционален, по този начин и цивилен ", стимулират се от " Демократична България ". 

Според депутатите съсредоточаването на власт в един орган на власт, без ефикасни средства за надзор нарушават правилата за разделяне на управляващите в една правова страна. 

Проект за лишаване на бюрото от основния прокурор внесоха и депутатите от " Изправи се БГ! Ние идваме ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР