Ден, след като парламентът гласува против проф. Николай Габровски и

...
Ден, след като парламентът гласува против проф. Николай Габровски и
Коментари Харесай

Кой ще е кандидатът за премиер с втория мандат

Ден, откакто Народното събрание гласоподава срещу проф. Николай Габровски и неговия проектокабинет с мандата на ГЕРБ, започнаха залозите кой ще е идващият кандидат-премиер. 

Вторият мандат ще бъде връчен на втората по величина парламентарна група, безапелационна е Конституцията на Република България. Предсрочните избори през есента отредиха това място на " Продължаваме Промяната ". 

След гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски, от Политическа партия показаха подготвеност дружно с " Демократична България " да сформират държавно управление с втория мандат с ясни цели и гаранции. Коментирано бе името и на възможен претендент за министър председател, това на някогашния правосъден министър Надежда Йорданова от Демократична България. 

Самата Надежда Йорданова от парламентарната група на „ Демократична България “ отхвърли да е обсъждана опцията тя да е кандидат-премиер с втория мандат. Премиерът ще бъде посочен от „ Продължаваме Промяната “ , съобщи тя в отговор на журналистически въпрос в Народното събрание.

“Има потребност от законодателни решения, които би трябвало да бъдат признати, с цел да се реализира втория мандат. На председателски съвет през днешния ден тези въпроси ще бъдат разисквани съществено ”, съобщи Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, в коридорите на Народното събрание.

“Ние поддържаме този метод на разговор действително да има опция да се работи и да се образуват болшинство. Отговорното държание е да се опитаме да създадем държавно управление , било то с втория или третия мандат, с цел да няма още веднъж избори, затова кабинетът на малцинството въпреки и да е сложен вид би трябвало да опитаме ”, съобщи още Иванов. Той посочи, че претендентът за министър председател би трябвало да бъде излъчен от мандатоносителя.

“За мен е разумно водачите да останат настрана, с цел да може този кабинет не просто да откри поддръжка отвън политическите обединения, които поемат отговорността за кабинета, само че и остриетата там не би трябвало да участват. Това е доста значимо, с цел да може кабинетът освен да бъде определен, само че и да действа. Именно заради тази компликация на кабинета, водачите би трябвало да бъдат тук и всекидневно да обезпечават опцията той да действа ”, разяснява още Иванов, представен от БГНЕС. 

В сряда в Народното събрание не избра издигнатия от ГЕРБ-СДС за министър-председател Николай Габровски, а дебатите в пленарната зала продължиха към три часа. В поддръжка на номинацията на Габровски гласоподаваха 113 депутати - от ГЕРБ-СДС (67), Движение за права и свободи (35) и „ Български напредък “ (11). „ Против “ гласоподаваха 125 народни представители - от „ Продължаваме Промяната “ (53), „ Възраждане “ (27), „ Българска социалистическа партия за България “ (24), „ Демократична България “ (20), както и един нечленуващ в парламентарна група. „ Въздържал се “ нямаше, напомня Българска телеграфна агенция. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР