Ден след като обещаха прошка на враговете си, талибаните откриха

...
Ден след като обещаха прошка на враговете си, талибаните откриха
Коментари Харесай

Огън по протестиращите: Талибаните стреляха в Джалалабад, има загинали и ранени

Ден откакто дадоха обещание амнистия на враговете си, талибаните откриха огън по протестиращи в град Джaлалабaд.

Най-малко трима души са починалите, а повече от 10 са били ранени.

На този декор най-високопоставените водачи на организацията се завърнаха в Афганистан след две десетилетия. Продължава и евакуацията на цивилни от Кабул.

Свидетели описват, че талибаните са стреляли по протестиращи, които се пробвали да окачат националния байрак на Афганистан на площад в Джалалабад.

В същото време на летището в Кабул 17 души са потърпевши при навалица на един от входовете.

Днес политическите водачи на талибаните сложиха завършек на изгнанието си в Катар и се завърнаха в Афганистан. Сред тях е съоснователят на организацията Мула Барадар. Някои не са стъпвали в страната от американската инвазия през 2001 година

„ Няма подозрение, че това е исторически миг. Предстои основаването на ново държавно управление. След привършване на поредност от политически процедури, ще проведем среща с водачите на разнообразни политически фракции и ще станем очевидци на раждането на политическо съглашение. Тогава ще бъде основано мощно ислямско държавно управление, задоволително за всички “, съобщи представителят на талибаните Забихулла Муджахид.

Малко по-късно стана ясно, че избягалият президент на Афганистан Ашраф Гани се намира в Обединените арабски емирства.

Улиците на столицата наподобяват спокойни. Хората излизат да пазарят, има и трафик. Анализаторите смятат завръщането на талибанските водачи като знак за скорошно съставяне на държавно управление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР