Ден след като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония,

...
Ден след като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония,
Коментари Харесай

Правителствена криза в Гърция заради договорът за Македония

Ден откакто македонският парламент дефинитивно утвърди името Северна Македония, съглашението сред Атина и Скопие докара до разтърсване в гръцкото държавно управление. Оставка поради контракта от Преспа подаде министърът на защитата Панос Каменос, който е и водач на " Независими гърци " - съдружен сътрудник на ръководещата Сириза.

След среща с премиера водачът на националистите от " Независими гърци " напусна държавното управление. Министърът на защитата Панос Каменос отдръпва министри и заместник-министри от квотата на партията.

Сириза губи болшинство в Народното събрание. Очаква се министър председателят Ципрас да изиска избор на доверие, с цел да внесе за гласоподаване по-късно съглашението от Преспа.

Очаква се ръководителят на Народното събрание Никос Вуцис да предложи дебатите по поискания от премиера Алексис Ципрас избор на доверие към държавното управление да бъдат извършени на следващия ден, а гласуването да е в сряда.

Причината за раздробяване на държавната коалиция е несъгласието на националистите да поддържат контракта със Скопие.

Каменос съобщи на конференция:

" Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми разрешава за запазя министерския пост ".

Прокуратурата проверява телефонни закани против депутати, които в изказвания поддържат съглашението.

Опозицията упорства за референдум за името на “Северна Македония “.

Същевременно медиите в Скопие цитираха македонския министър на външните работи Никола Димитров, който декларира, че е получил увещание, че гръцкото държавно управление е мощно отдадено да приключи работата с Преспанския контракт.

" Мисля, че по-полезно е да отправим обръщение, че е време двете прилежащи страни, които споделят общи ползи, да създадат тази стъпка към близко стратегическо другарство ", споделя още Димитров.

Междувременно стана ясно, че ръководителят на гръцкия парламент Никос Вуцис е предложил съвещанието на Народното събрание по вота на доверие на държавното управление да стартира във вторник, а вотът да се състои в сряда вечерта, заяви организация АНА-МПА. Вуцис е получил от Алексис Ципрас писмо, в което го осведоми за желанието си да изиска от Народното събрание удостоверение на доверието в държавното управление. Дебатите за гласоподаване на доверие би трябвало да стартират два дни след внасянето на настояването и да продължат не повече от три дни.

Катимерини: Сделка сред Каменос и Ципрас ще разреши на последния да ръководи

Според разбор на гръцкият опозиционен вестник " Катимерини ", дейностите на Каменос са част от съглашение с Ципрас, което в последна сметка ще докара до оставането му власт и утвърждението на съглашението от Преспа. Официална позиция със същото мнение разпространиха и от главната опозиционна партия - консервативната " Нова народна власт ".

Изданието акцентира, че от министрите на " Независими гърци " поста си най-вероятно ще даде единствено водачът на партията. Самият Каменос също призна, че множеството от фрагментите на националистите в държавното управление най-вероятно ще изискат оставане и действително партията е разцепена.

" Катимерини " прави калкулации, че Ципрас може да разчита на парламентарно болшинство, което включва 4 от 7-те депутати на " Независими гърци ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР