Ден след като изгони шестима руски дипломати и арестува 38

...
Ден след като изгони шестима руски дипломати и арестува 38
Коментари Харесай

Черна гора гони 28 чужди граждани по шпионския скандал

Ден откакто изгони шестима съветски дипломати и арестува 38 души за шпионаж, членката на НАТО Черна гора в петък анулира разрешенията за престояване и забрани влизането на 28 непознати жители, упрекнати в разпространяване на " злонамерено въздействие " в полза на неидентифицирани задгранични служби, заяви АП.

Това е част от " продължаващи и координирани " действия, се споделя в изказване на вътрешното министерство, без да се дават повече детайлности.

Медии и чиновници прецизираха, че групата включва някогашен дипломат в Черна гора на прилежаща Сърбия.

Шестимата съветски дипломати бяха помолени да изоставен страната поради " нарушавания на Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година ", сподели външното министерство в малко изказване в Twitter в четвъртък. В отговор Русия закри консулските си служби в Черна гора.

Също в четвъртък полицията обискира голям брой места като част от следствие на шпионска мрежа, което съгласно държавното управление е квалифицирано и координирано с интернационалните сътрудници на Черна гора и има за цел да отбрани националната сигурност.

Член на НАТО и страна претендент за участие в Европейския съюз, Черна гора се причисли към западните санкции срещу Русия поради войната в Украйна.

Малката балканска нация от към 620 000 души през август беше изправена пред солидна хакерска атака, която съгласно експерти носи отличителния белег на проруските хакери и съветските служби за сигурност.

Припомняме обаче, че на 2 септември Министър-председателят в оставка на Черна гора Дритан Абазович отхвърли изказванията на Агенцията за национална сигурност (АНБ), че Русия стои зад честите и мощни хакерски атаки против институциите в страната му.

" Струва ми се, че това беше преждевременно отношение на някои от институциите на системата, вицепремиера и АНБ, че Русия стои зад тези хакерски атаки, тъй като нямаме публично удостоверение за това, нито нашите интернационалните сътрудници биха могли да го потвърдят или отрекат ", сподели тогава Абазович.

Попитан на какво съображение някои политици и институции са заели такава позиция, Абазович сподели, че тя е политически стимулирана.

" Мисля, че от страна на политиците беше политически стимулирано, а от страна на Агенцията, както ни обясниха, са показали методите, употребявани в някои други страни. Но в случай че излезете с остро отношение, изключително в подтекста на всичко, което се случва в Украйна, мисля, че е малко преждевременно ", сподели Абазович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР