Ден след като Илон Мъск изненадващо обяви, че, оказа се,

...
Ден след като Илон Мъск изненадващо обяви, че, оказа се,
Коментари Харесай

Илон Мъск има конкурент за Twitter. Thoma Bravo също иска да купи мрежата

Ден откакто Илон Мъск изненадващо разгласи, че, оказа се, че той към този момент има съперник за придобиване на обществената мрежа. Това е компанията за частни вложения Thoma Bravo, която по информация на Ню Йорк Таймс също обмисля оферта.

Самата разгласи тази седмица придобиването на американската компания за киберсигурност SailPoint за 6.9 милиарда $, има и други софтуерни компании, измежду които McAfee, Landesk и Barracuda.

Заявката на Илон Мъск да купи целия Twitter идва броени дни откакто закупи 9.2 на 100 от капитала на мрежата. В четвъртък той изненада пазарите, като разгласи оферта за по 54.20 $ за акция, като посочи, че това е най-хубавото и последното му предложение, а в случай че то не бъде признато, ще би трябвало да преразгледа позицията си като акционер. По-рано в четвъртък, преди Мъск да насочи офертата си за покупка на целия Twitter, стана ясно, че ще бъде даден на съд точно поради покупката на повече от 9% от акциите на обществената медия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Мъск е изправен пред групов иск, подаден от името на вложители, които настояват, че късното обявяване на каузи на Мъск в платформата им е коствало пари и е икономисало на Мъск към 143 милиона $. В правосъдните документи, подадени в Ню Йорк, се твърди, че Мъск е бил задължен да уведоми Комисията по скъпите бумаги и тържищата в границите на 10 дни, т.е. на 24 март, за закупуването на 5 или повече % от акциите на Twitter. В правосъдния иск обаче се твърди, че Мъск е предизвестил комисията чак на 4 април, когато бил натрупал към този момент над 9 % от акциите.

" Twitter има извънреден капацитет. Ще го деблокирам ", написа Мъск в писмо до президента на управителния съвет на обществената мрежа Брет Тейлър.

Twitter отговори, че управителният съвет ще прегледа деликатно предлагането. Саудитският принц Алуалид бин Талал, който е един от най-големите вложители в обществената мрежа, отхвърли предлагането на милиардера да поеме цялостния надзор над компанията.

В очакване на решението на борда, най-богатият човек в света нощес още веднъж внесе комплициране на пазарите, като уточни, че не бил сигурен дали е в положение да придобие Twitter макар че " механически " има такава опция, оповестява профилираното издание " Бурсие " (Boursier.com), представено от Българска телеграфна агенция.

На софтуерната конференция TED в канадския град Ванкувър той посочи, че желае да резервира толкоз акционери, колкото е позволено от закона за нелиствана компания или към 2000. Мъск добави, че има " проект Б " при положение, че Twitter отхвърли предлагането му, само че не даде други детайлности.

На същата конференция Мъск изясни, че задачата му с придобиването на Twitter не е да печели пари, а да направи услуга на свободата на словото и демокрацията.

Инвеститорите на Уолстрийт реагираха внимателно на всички тези информации. Акциите на Twitter първо нарастнаха, само че завършиха сесията със спад от 1.7 на 100 до 45.08 $, надалеч от офертата на Мъск.

Котировките на Tesla паднаха с 3.6 на 100, защото вложителите слагат под подозрение способността на Мъск да управлява Tesla, SpaceX и Twitter.

След закриването на борсовата сесия акциите на Twitter нарастнаха с 3.8 на 100 под въздействието на обявата на " Ню Йорк пост ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР