Ден след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за

...
Ден след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за
Коментари Харесай

Какви са шансовете за сформиране на кабинет в 48-то Народно събрание

Ден откакто ГЕРБ оповестиха, че основават контактна група за договаряния за кабинет с всички парламентарно показани партии, към момента нищо не е ясно. По-голямата част от партиите пазят цялостно безмълвие и изчакват с формалните изказвания. Очакват се отговорите от „ Продължаваме Промяната ”, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Демократична България ” до края на седмицата или при започване на идната. Положителен отговор към този момент има само от групировката на Стефан Янев – „ Български напредък ”. И безапелационен отвод от „ Възраждане ”, осведоми.

Големи отстъпки в името на необятна коалиция по политики предложиха от обединението, спечелила вота. „ Ние не вършим нищо официално, най-малкото с цел да си мием ръцете. Целта е платформа за диалози, в която да бъдат изяснени общите точки на единодушие и да се построи стратегия ”, съобщи Деница Сачева от ГЕРБ.

Не слагат и условия за тематиките, които ще бъдат поставени на масата. „ Готови сме за диалог по правосъдната промяна, без да слагаме ограничаващи линии, без да слагаме условия ”, съобщи Сачева.

Но са безапелационни - взаимни отстъпки ще са нужни от всички участници , а водачите би трябвало да създадат крачка обратно. На подобен ход не е подготвен Костадин Костадинов. От „ Възраждане ” пристигна първият отвод.

„ България няма потребност от евроатлантическо държавно управление, България има потребност от българско държавно управление, каквото няма от десетилетия наред ”, съобщи Костадин Костадинов.

Затова имат свое предложение и са подготвени с кабинет. „ Възраждане ” е подготвена да вземе третия мандат, в случай че президентът го даде на нас, несъмнено ”, сподели Костадинов.

Но от партията не дават отговор на въпроса чакат ли поддръжка от други партии и кои. „ Най-вероятно отиваме на нови избори ”, сподели Костадинов.

„ Продължаваме промяната ”, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Демократична България ” още обмислят решението си и изчакват с формалната позиция. Интервю със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов беше оповестено в „ Дойче Веле ”. В него Иванов декларира, че в главната за започване на диалози би трябвало да бъде тематиката за правосъдната промяна.

„ … Трябва да забележим какво ни е разделило. А това е въпросът за корупцията и за правораздаването. А когато не се споделя нищо свястно по този въпрос от страна на Борисов: аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За следващ път ”, декларира Иванов пред „ Дойче Веле ”.

Бившият народен представител от „ Демократична България ” Георги Ганев счита, че диалози би трябвало да има.

„ Категорично считам, че да се разменят няколко думи кой по какъв начин вижда нещата си коства, т.е. сядане на масата, да, само че сядане на масата не значи, че ще се реализира единодушие. Второто е доста по-сложно ”, съобщи Георги Ганев.

Първият позитивен отговор пристигна от най-малката политическа мощ – „ Български напредък ”. Засега от партията на Янев не слагат червени линии по политики.

На този стадий коментар отхвърлят и двамата, посочени от ГЕРБ договарящи - Росен Плевнелиев и Соломон Паси . Очаква се началото на договарянията да бъде обещано след сформирането на 48 Народно заседание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР