Ден след като екипи освободиха и изгориха токсични химикали, транспортирани

...
Ден след като екипи освободиха и изгориха токсични химикали, транспортирани
Коментари Харесай

Отделят се токсични газове след дерайлирането на влак в Охайо

Ден откакто екипи освободиха и изгориха токсични химикали , превозени от аварирал трен в Охайо , жителите остават в незнание за това какви токсични субстанции може да се задържат дълго в евакуираните им квартали. Около 50 вагона , в това число 10 , пренасящи рискови материали , дерайлираха при злополука в петък вечерта в Източна Палестина , Охайо , по данни на железопътния оператор „ Norfolk Southern “ и Националния съвет за сигурност на превоза.

Губернаторът на Охайо Майк Деуайн разпореди да бъде осъществена незабавна евакуация в региона на дерайлирането. В понеделник във въздуха е било усетено да се отделя съединението винилхлорид , след което профилирани екипи са подхванали действия по запалване и заличаване на мощно запалимите, токсични химикали в следена среда. Ефектите на изгарянето на винилхлорида обаче са мощно притеснителни за локалните поданици.

Какво е винилхлорид?

Това е газ , който се употребява за производството на твърда пластмасова смола от поливинилхлорид. Използва се необятно за изработката на пластмасови произведения . Той се среща в артикули като кредитни карти, мебели и автомобилни елементи, само че се употребява най-много в пластмасовите тръби от PVC – постоянно срещан материал във водопроводните съоръжения.

Опасен ли е?

Според Националния институт по ракови болести контактът на винилхлорида с човешкия организъм е обвързван с нараснал риск от рак на черния дроб и други типове рак .

Ефектът е проучен при производители на PVC тръби, които са вдишвали винилхлорид всекидневно. След време те са развили редки типове рак на черния дроб, твърди Рут Лан , която учи канцерогените в Националния институт по здравни науки за околната среда.

Според федералните разпореждания, които диктуват допустимите равнища във въздуха, винилхлоридът е десетки пъти по-малко отровен по отношение на молекула от неразрешения в Съединени американски щати инсектицид ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан), само че е по-опасен от амоняка и природния газ.

Кога ще отмине рискът?

Каквито и химикали да има във въздуха, те се разсейват много бързо , когато са на намерено , успокоява Джордж Грей , професор по публично здраве в университета „ Джордж Вашингтон “. По негови думи слънчевата светлина, придвижването на въздуха и температурата оказват помощ за това.

Въпреки това, жителите са загрижени за дълготрайните последствия от излагането на това съединяване.

„ Там е целият този пушек и всички тези химикали. Чудя се дали въобще ще бъде безвредно за хората да се върнат в границите на идната седмица, месец или по-късно. “, споделя Мейсън Шийлдс , който живее в Източна Палестина и е посетил един от центровете за оказване на помощ отвън зоната за евакуация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР