Ден след като десетки хиляди протестираха срещу предложението на президента

...
Ден след като десетки хиляди протестираха срещу предложението на президента
Коментари Харесай

Обрадор осъди протестите в Мексико срещу реформата му

Ден откакто десетки хиляди стачкуваха против предлагането на президента Андрес Обрадор за преразглеждане на изборната власт в Мексико, той ги упрекна, че поддържат привилегиите, расизма и класовостта , заяви АП.

Обрадор съобщи, че неделната проява - най-голямата за съвсем четирите му години на власт - е била тип " стриптийз ", разкриващ желанията на мексиканските консерватори.

Той съобщи, че действително са взели участие сред 50 000 и 60 000 протестиращи, явно много под 200 000,  според изказванията на уредниците на марша.

Опозиционни партии и организации на гражданското общество приканиха мексиканците да показват против препоръчаните изборни промени, които биха трансформирали доста работата на  Националния изборен институт, една от най-доверените институции в страната.

Припомняме, че протестиращите се опасяват, че Обрадор, който поддържа висок рейтинг на утвърждение и чиято партия управлява повече от половината от държавните държавни управления, ще употребява препоръчаните от него промени за присвояване на властта .
 Хиляди на митинг в Мексико против промяна на президента
Хиляди на митинг в Мексико против промяна на президента

Според стачкуващите, той цели присвояване на властта

Обрадор твърди, че желанието му е противоположното: да пази и укрепва демокрацията.

Инициативата му включва унищожаване на изборните служби на щатско равнище, понижаване на общественото финансиране на политическите партии и гласоподавателите да избират членове на изборния орган, а не на долната камара на Конгреса.

Освен това ще понижи броя на законодателите в долната камара на Конгреса от 500 на 300 и на сенаторите от 128 на 96 посредством елиминиране на необятните законодатели. Те не се избират директно от гласоподавателите, само че се появяват в партийните описи и получават места въз основа на каузи на тяхната партия от гласовете.

Очаква се предлагането да бъде разисквано в Конгреса на Мексико през идващите седмици, където партията и съдружниците на президента Морена имат преимущество.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР