Ден след като Брюксел призова Скопие и София да засилят

...
Ден след като Брюксел призова Скопие и София да засилят
Коментари Харесай

Буяр Османи: Преговорите между Скопие и София ще продължат след изборите в България

Ден откакто Брюксел прикани Скопие и София да засилят напъните за намиране на решение на двустранните разногласия, външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи съобщи, че би трябвало да се изчака епилога на българските избори.

„ В последните дни преди изборите в България мога единствено да пожелая сполучливи избори там и бързо определяне на новите институции, с цел да продължа да поддържам връзка по отношение на определянето на периода за междуправителствена конференция, съгласувайки Плана за деяние, очакван в подтекста на това съдействие. " Не имам вяра, че може да се реализира значителен прогрес през последните дни преди изборите, " сподели Османи.

Той добави, че нито Съвместната историческа комисия към момента е хармонизирала годишния отчет, нито протоколите от съвещанията и че има муден прогрес след всяко съвещание. Междувременно българската партия Вътрешна македонска революционна организация, водена от настоящия вицепремиер Красимир Каракачанов, повтори своята позиция към Македония в последния си видеозапис за предизборната акция. Видеото споделя, че общата история е българска и е илюстрирано със фотография на цар Самуил, Васил Левски, Гоце Делчев и Тодор Александров.

Междувременно в Европейския парламент през вчерашния ден, в допълнение към отчета за Македония за 2019-2020 година, бяха признати две резолюции, съгласно които Македония нарушава правата на българите, живеещи в страната. Резолюцията, която подлага на критика реториката на България към Македония, не получи утвърждение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР