Ден след като 14 от 27 адвокатски колегии в цяла

...
Ден след като 14 от 27 адвокатски колегии в цяла
Коментари Харесай

И Висшият адвокатски съвет атакува избора на Атанасова и Белазелков

Ден откакто 14 от 27 адвокатски колегии в цяла България разкритикуваха избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии - целият Висш адвокатски съвет се причисли към апела им за анулация на решението на Народното събрание от 19 януари.

" Висшият адвокатски съвет приканва новоизбраните за конституционни съдии да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им. Призоваваме Народното събрание да анулира решението си за избор заради явната му противоконституционност ", се споделя в позицията.

Тя е призната с единогласие на изключително съвещание на Висшия адвокатски съвет.

Същият зов за прекъсване на клетвата беше насочен и от президента Румен Радев, който към този момент заведе дело в Конституционния съд против избора.

Адвокатите са недоволни от това, че Народното събрание е нарушило жестоко Конституцията с установяване на 9-годишен мандат на новите съдии в прорез с по-ранно решение на Конституционен съд.

Според тях - депутатите от болшинството не са спазили всъщност и преди малко променения текст на Конституцията, с който се задължиха да ползват правилата на " неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност " при избора на самостоятелни органи.

Цялата процедура по желание на нови съдии завърши за една седмица от внасянето на кандидатурите до тяхното гласоподаване в пленарна зала.

" Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на разискването на кандидатурите представителите на правната общественост - адвокатурата, висшите съдилища и университетските среди. Демокрацията е учредена на правила, само че видимо формалното им съблюдаване я обезсмисля ", се споделя в декларацията на Висшия адвокатски съвет.

ВАдС се състои от 15 редови и 10 аварийни членове, които съставляват всички колегии в страната. Негов ръководител е Ивайло Дерменджиев, а заместници са Ина Лулчева и Валя Гигова.

Висшият адвокатски съвет е единствената организация отвън държавни или общински органи, която може да сезира Конституционния съд - само че единствено против закони, с който се нарушават права и свободи на жителите. В случая, не могат официално да апелират процедурата за Конституционен съд, само че показват очевидно противоречие с метода на провеждането ѝ.

В Конституционен съд към този момент са формирани две каузи във връзка вота за Атанасова и Белазелков - от президента и от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Въпреки това клетвата на двамата нови конституционни съдии би трябвало да се организира на 26 януари (петък).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР