Ден след голямата победа на опозицията на местните избори в

...
Ден след голямата победа на опозицията на местните избори в
Коментари Харесай

В Турция започна процес с тежки обвинения заради протеста в парка "Гези"

Ден след огромната победа на опозицията на локалните избори в Истанбул в Силиврия - един от разположените на европейския бряг на Мраморно море квартали на града, стартира правосъден развой против 16 души, упрекнати за фамозните митинги в парка " Гези " от 2013 година

Според прокуратурата предприемачът Осман Кавала и още 15 представители на гражданското общество са подготвили и финансирали скрит план за събаряне от власт на държавното управление на тогавашния министър председател Реджеп Тайип Ердоган посредством национални митинги.

За тях се желае пожизнен затвор без право на обжалване и са добавени още други обвинявания.

Европейският съюз съобщи, че с сходни претенции прокурорите целят да основат атмосфера на боязън в Турция. Държавният департамент на Съединени американски щати изрази сериозна угриженост от случая. В взаимно изказване немският комисар по въпросите на правата на индивида Барбел Кофлер и френският дипломат за правата на индивида Франсоа Крокет описаха началото на процеса като " тъмен ден " да турското гражданско общество. " Една мощна Турция се нуждае от повече, а не от по-малко, гласове от този мащаб. Тя няма потребност от тормоз и криминализиране на сериозното мислене, а от храброст да се взе участие в разговор с обществеността ", написа в текста, представен от " Ройтерс ".

Процесът стартира на фона на възходящ авторитаризъм в Турция, където десетки хиляди са задържани за заглушаване на несъгласието след несполучливия опит за прелом против Ердоган от лятото на 2016 година, добавя организацията.

Протестите покрай емблематичния за левите сили и кюрдските организации площад " Таксим " започнаха през 2013 година срещу проекти локалният дребен парк " Гези " да бъде реконструиран и да се строи върху част от него. Твърдата реакция на управляващите съвсем стремително провокира плъзване на митингите и в други градове.

Тогава Ердоган настояваше, че митингите и издигнатият палатков лагер в парка не са дело на пиродозащитници, а имат за цел да смъкват държавното управление му. Обвиняемите и през днешния ден отхвърлят сходни обвинявания.

" Обвиненията, поради които ме държат в пандиза през последните 20 месеца, се базират на поредност изказвания, които нямат нищо общо с обстоятелствата и опонират на логиката ", съобщи в своя отбрана Кавала. В Силиврия се намира най-големият затвор на Турция, където той е държан, коментира " Ройтерс ".

Просторната правосъдна зала бе претъпкана с народ, в това число със стотина юристи, депутати и поддръжници на обвинените. В края на утринното съвещание Кавала бе отведен от правосъдната полиция измежду овации и викания, до момента в който пред постройката бяха ситуирани елементи за битка с вълнения. Кавала е упрекнат, че е разпространявал митингите посредством организацията си Anadolu Kultur, която е за развиване на културата и отбрана на човешките права.

" Не знам какво тъкмо закононарушение съм направил. Това е първото обвиняване, което ми е отправяно, и в случай че и останалите са такива, това е доста тъпо за нашата правораздавателна система, тъпо е и за всички нас ", сподели различен от обвинените - Игит Аксакоглу. Той дава отговор за стратегиите в страната на холандската неправителствена фондация за отбрана на децата Bernard van Leer и е държан в пандиза от ноември насам.

Обвинението е от името на Ердоган и неговото държавно управление. То включва 746 души като потърпевши в митингите и търси сметка на обвинените са тези пострадвания и за имуществени вреди. Част от упрекнатите бяха оправдани в развой от 2015 година, само че един от тях през днешния ден още веднъж бе изправен пред съда. Днес 62-годишната Мюсела Япъджъ прочете в залата същите си думи от предходния развой. " Ако наказателно дело се открива против мен 5 години по-късно по същите аргументи, ще ги прочета отново. Ако напиша нещо ново, това ще значи, че одобрявам, че това обвиняване, което не се основава на обстоятелства. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР