Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество

...
Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество
Коментари Харесай

Църквата почита небесния пратеник - архангел Гавриил

Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е открила празненство в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, т.е. заседание на вярващите в негова чест.

Празникът се празнува на 26 март, само че също по този начин и на 13 юли.

 

Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, по този начин и светата Църква уважава небесния делегат - архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната новина за въплътяването на Сина Божий.

 

Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е разкрил на Захария за рождението на Предтеча и самичък за себе си е споделил: ''Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога''.

 

Неговото име - Гавриил значи ''сила Божия''. Светите Отци, като приказват за Благовещение, изясняват, че е пратен ангел с такова име, с цел да значи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а точно - ще бъде Бог всесилен, як и мощен.

 

Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, тъй като серафимите стоят най-близко до Бога. Той е, значи, един от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.

 

Кратък житиепис на св. Георги Софийски Стари
Св. Георги Софийски Стари е един от многочислените мъченици за вярата от първите години на турското иго. Той е и един от малцината, за които са непокътнати писмени свидетелства. За жал, житието му, написано от незнаен създател, не е непокътнато. То е достигнало до нас единствено в гръцки дубликат.

Св. Георги се родил през 1407 година в София. В християнската религия и благочестие го възпитали родителите му. Хубавият млад страдалец Георги бил с боен чин - в турската или византийската армия, житиеписецът не разяснява.

 

По образеца на своя молитвеник и покровител св. Георги Победоносец, изпълнявал почтено войнишката си работа и получил знака на огромно отличие.

Когато навършил 30 години, се озовал в завзетия от турците град Одрин. ''който в миналото беше благословен град, тъй като имаше християнско население, а в този момент е трагичен, тъй като гъмжи от илюзия, както преди когато го владееше нечестивия жанр на езическите елини'', както прецизира житиеписецът. Там на 26 март 1437 година мъченикът Георги потърпевш поради откровената си религия в Господ Иисус Христос.

Как станало това?
Турчин-оръжейник, при който св. Георги отишъл да му оправи лъка, похулил християнската му религия. Уверен в безкрайния благословен живот с Бога, св. Георги без боязън изповядал и защитил вярата си. Турците го заловили, увещавали, заплашвали и грубо измъчвали. Осъдили го на гибел - първо го проболи с нож, а след това го изгорили на клада.

От житието на различен софийски светец - Георги Нови Софийски, се схваща, че мъченическият героизъм на св. Георги Софийски е бил прочут в родния му град.

 

Имен ден честват всички с имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР