Ден след 4,8 по Рихтер продължават огледите за щети в

...
Ден след 4,8 по Рихтер продължават огледите за щети в
Коментари Харесай

Щетите след земетресението в Пловдивско: Колко време имаме за реакция, ако получим съобщение за трус?

Ден след 4,8 по Рихтер не престават огледите за вреди в Пловдивско. Секунди след труса хора в региона получиха вести на телефоните си за земетресението.

Огромни счупени  стъкла висят от прозорците на физкултурния салон в учебно заведение „ Васил Левски “ в село Караджово. За благополучие по време на труса е бил празен.

Снимка: bTV

„ Чу се един мощен екот и  звукът от счупените стъкла. Той е доста мощен в подобен миг, което ни притегли вниманието. Все едно, че гръмна бомба “, изясни Красимира Благоева шеф на учебното заведение.

В прилежащото село Катуница в учебно заведение " Христо Ботев " три от стаите са с огромни пукнатини, като се постанова да бъдат ремонтирани.

Снимка: bTV

Медицинската сестра от Пловдив Надя Ботевска получава известие за земетресението, до момента в който е на работа.

Снимка: bTV

„ Първото нещо, което прочетох, беше да си обуя обувките и да ревизира газта, и да заобикалям здания с провали “, споделя тя.

Снимка: bTV

Системата за ранно обявяване може да бъде задействана на телефони, които имат функционалността. Това става от „ Настройки “, „ Safety and emergency ” и стартиране на функционалността „ Earthquake Alerts “ .

Колкото по-плитки са земетресенията, толкоз по-малко е времето за реакция след приемане на известието. Ако земетресението е надълбоко, имаме 15 до 30 секунди.

Районът на Пловдив е сеизмичен, добави сеизмологът

„ На територията на България огнищата са относително плитки, в множеството случаи в случай че се получава известие, то ще е по време на самата реализация на земетресението “, разяснява доцент Пламена Райкова от Българска академия на науките.

Снимка: bTV

А при изтегляне на приложение, с цел да се предпазим от хакерска атака, специалистите поучават да проверим дали то е част национална система за осведоменост и дали предстои на регулации.

Очаква се всички възпитаници да се върнат в класните стаи

„ Представете си, че хакери имат достъп до сходно приложение, до ръководството на сходно приложение и разпространят информация, че в идващите 10 минути да речем ще има земетресение от порядъка на над 6 по Рихтер, което е рисково за хората и би всяло суматоха в популацията “, изясни Кирил Григоров, зам.-председател на Българската асоциация по киберсигурност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР