Ден през ден здравният министър оповестява бодро, че ей сега,

...
Ден през ден здравният министър оповестява бодро, че ей сега,
Коментари Харесай

Лъже ли се за доставените тестове за учениците? След разрешение журналисти да ги преброят Стойчо Кацаров забрани отваряне на склада |

Ден през ден здравният министър оповестява бодро, че веднага, всеки миг идват, или напряко към този момент залежават в склада, внушителни бройки щадящи проби за COVID-19 - от по няколкостотин хиляди, че и напряко милиони. Традиционно по-късно Министерството на образованието охлажда зародилия възторг с опровергаване и изказвания за доста по-малки наличия с акуратност на числата до единиците. А учениците в прогимназиите и гимназиите, които от седмици са затворени да учат у дома, остават пред компютрите вкъщи.

Лъже ли се за броя доставени проби за учебните заведения, които да разрешат връщане в клас на учениците от 5. до 12. клас?

Последният епизод с бодряшки изявления и опровергаване " изгледахме " през вчерашния ден. Стойчо Кацаров разгласи, че били пристигнали 200 хиляди теста и щели да дойдат още 400 хиляди и единствено митници ги бавели някъде из Европа. МОН отхвърлиха: пристигнали са 40 хиляди, с които общо в склада има 89 хиляди Кацаров продължи: били подписани контракти за 2,7 милиона теста със период за доставка 9 декември. На този декор се прокраднаха известия, че може да се позволи връщането на учениците и без двукратно тестване през седмицата или то напряко да отпадне. Това породи въпроса има ли в действителност проби и чака ли се в действителност всеки миг внушителна доставка?

За да ревизира фактическото състояние, екип на Българска национална телевизия изиска позволение рано тази заран да отиде в склада на БЧК в с. Лозен, където се съхраняват доставките, и персонално да преброи количествата. МОН сподели " да ", БЧК - чийто е складът - също. След позволение и от Министерство на здравеопазването в тазсутрешния блок на националната телевизия беше оповестено, че броенето ще се случи пред камерата. По-късно водещата бе принудена да признае: здравният министър е забранил отварянето на склада.

По същото време пред друга телевизия, bTV, просветителният акад. Николай Денков призна, че се е предоверил и че , тъй като сегашната обстановка е безусловно неприемлива. Той предвижда, че още през днешния ден Стойчо Кацаров ще промени заповедта си по този начин, че да се позволи връщането на огромните възпитаници.

Темата бе повдигната от публицистите и на последвала конференция по друга тематика - за рейтинга на университетите.

" Темпът на идване на тестванията, който следим през последните две до три седмици, не разрешава да върнем в клас всички възпитаници от 1. до 12. клас, каквато беше първичната концепция и какъвто е проектът, заложен в сегашната заповед на министъра на опазването на здравето. Виждайки, че няколко пъти обещаните проби не идват с темпото, което ни би трябвало , а се появяват два до три пъти по-малко, което значи, че вместо от първи до 12., имаме проби за 1. до 4., това, което помолих министъра на опазването на здравето е да се преразгледа цялата система, която се отнася до учебното обучение, с цел да могат всички възпитаници да се появят назад в клас. Това, което беше задоволително за две, три седмици, с цел да може да спадне една извънредно тежка вълна, повече е изцяло недопустимо , защото всяко закъснение повече от три, от четири седмици е пагубно за тези възпитаници . Пада мотивацията, пада качеството, губят се обществените контакти. Като че ли това нещо е чуто. Вчера и оня ден имаме непрестанно въпроси от тяхна страна какво би могло..., какъв брой възпитаници имаме, с какъв брой проби бихме обезпечили едно или друго, само че с цел да се осъществя каквото и да било, би трябвало да се промени заповедта на министъра на опазването на здравето. Оттам нататък ние ще си поемем организацията, стига тази нова версия на заповедта да разрешава на учениците със съответния брой проби, които получаваме ", отговори министърът на въпрос.

" Паднах жертва на обстоятелството, че изяснявам медицински причини за решения, които не аз съм вземал. Ние дори нямаме участник там (в експертната група в Министерство на здравеопазването - бел. ред.), когато се събира тази експертна група и когато ги взема решение. Това е систематичен проблем и не би трябвало да се случва повече. Надявам се идващите министри да се схванат още през цялото време, че когато се вземат експертно решения, които се отнасят и до нашата система, там би трябвало да има представител на министерството ", уточни акад. Денков.

Той предложи разновидности: " Може да бъде посредством ротация, може да бъде посредством еднократно тестване, може да бъде посредством освобождение на дребните възпитаници, които сега демонстрират ниско равнище на заразяване след тези седмици, които си бяха у дома. Има разнообразни разновидности, само че кой е най-издържания от позиция на здравните ограничения, това би трябвало да го решат здравните специалисти. Това, което ние сме споделили ясно, е, че след четири седмици, а към този момент станаха и пет за част от децата, е безусловно недопустимо те да не престават да бъдат у дома, изключително да не знаем по кое време ще се върнат назад ".

Министърът изрично отхвърли да има риск от повторение на образователната година от учениците.

" Не. По никакъв начин - отговори той на въпрос на OFFNews. - Нека напомня, че от самото начало е имало някакъв учебен развой, който на доста места е на високо равнище. Въпросът е, че даже там, където е на високо равнище, учителите се натоварват повече, децата се изнервят, тъй като са у дома пред компютрите непрестанно, нямат контакти с другите възпитаници. Има редица други проблеми с изключение на просветителните. Има и други места, където спада фрапантно качеството, когато се премине към неприсъствено образование. Взехме някои ограничения в това време. Пловдив, да кажем, предходната седмица беше в алената зона, само че имаше общини в жълтата, под 250 (заболели на 100 хиляди души на 14-дневна база - бел. ред.) и там бяха в присъствено образование учениците, само че всички тези опити да придвижим всичко, което може, на парче, биха били потребни, в случай че има извънредно, редовно решение на казуса. Системното решение, което чакахме, беше да има проби за всички възпитаници. То не се осъществя. Трябва ни друго редовно решение, при което всички възпитаници да се окажат в клас, с цел да може оптимално да използваме интервала преди Коледната почивка. "

Имаме проби, които стоят в районните ръководства на образованието, с цел да забележим какво ще реши Министерството на здравеопазването, с цел да можем да ги пренасочим. Иначе единствено с тези в склада нищо не можем да създадем. Те са прекомерно малко - призна министър Денков.

По информация на OFFNews казусът с поръчките не е " закъснение в митниците ". Просто България е прекомерно дребен пазар за производителите. Приоритетно те насочват наличните количества към огромните пазари. За да подсигурят системата с проби, здравните управляващи у нас може би трябваше да задействат процедурите преди останалите страни или най-малко паралелно с тях, да вземем за пример през лятото, преди началото на образователната година, с цел да може складът през днешния ден да е цялостен. Вместо това остава чувството, че се е живеело с убедеността, че когато ни залее новата вълна на ковид, служебните министри към този момент няма да са министри и някой различен ще би трябвало да се оправи с " горещия картоф ", който се оказаха учебните заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР