Ден преди заседанието, председателят на местния парламент Радослав Тасков представи

...
Ден преди заседанието, председателят на местния парламент Радослав Тасков представи
Коментари Харесай

Нов общински съветник полага клетва на предстоящата сесия на ОБС-Благоевград утре

Ден преди съвещанието, ръководителят на локалния парламент Радослав Тасков показа пред представителите на медиите и обществеността какво планува предварителния дневен ред, в който са включени 42 точки.

Предстоящото постоянно съвещание на Общински съвет Благоевград, което е планувано за на следващия ден - 29 юли от 09:30 часа в зала „ 22-ри Септември “ на община Благоевград, ще стартира с оповестяване решение на Общинската изборна комисия за определен общински консултант и полагане на клетва.

Николай Георгиев Бачев ще постави клетва като нов общински консултант от листата на Българска социалистическа партия за България. Той влиза в Общински съвет Благоевград на мястото на Гергана Янчева, която подаде молба за овакантяване на локалния парламент. Общинската изборна комисия със свое решение приключи предварително пълномощията ѝ по нейна молба.

Тасков осведоми, че досега в деловодството на Общински съвет няма входирани оферти за изключителни точки, само че има подадени три претенции за изявление от жители

Заседанието ще продължи с доклад за активността на Общински съвет Благоевград за интервала 01.01.2022 година до 30.06.2022 година, докладван от ръководителя Радослав Тасков.

Във връзка с полагането на клетва на новия общински съвет, в дневния ред е включена точка, обвързвана с попълване състава на непрекъснатите комисии към Общински съвет Благоевград.

Местните парламентаристи ще би трябвало да дадат своя избор и по предложение на кмета, по отношение на план за изменение на Приложение № 8 и Таблица на базисни наемни цени за Община Благоевград на Наредбата за реда за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество на Община Благоевград.

От предлагането излиза наяве, че:
1-ра зона – ЦЕНТЪР – наемът на откритите площи да бъде понижен от 7 на 5 лева за кв. м.

– 2-ра и 3-та зона – ШИРОК ЦЕНТЪР И КВАРТАЛИТЕ– наемът да бъде повишен от 1.8 лева на 2.80 лева за кв. м.

– 4-та зона – наемът да бъде повишен от 1.20 лева на 1.50 лева

„ Създава се и нов запис, нов член в наредбата – нова такса за т.н табаци. Твърдо наема за открита повърхност да стане 15 лева за кв. м. + такса за слагане на хладилни витрини, която ще е 15 лева без Данък добавена стойност “, обясни Тасков.

Общинските съветници ще дискутират и друго значимо предложение, а точно -сключване на контракт за дълготраен нисколихвен заем на СБАЛО „ Свети Мина “ ЕООД – Благоевград.

„ Към момента отговорностите на лечебното заведение възлизат на към 5 млн. лева Настоящото управление, след встъпването си в служба, е съумяло да погаси към 200 хиляди лева от насъбраните отговорности, само че се нуждае от пресен финансов запас, с цел да не се стигне до прекъсване на доставките на жизеноважни медикаменти за пациентите на болничното заведение “, осведоми ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков.

Той добави, че с даването на единодушие да се организира процедура за евакуиране на заем, ще може умерено да се работи и да не се стига до прекъсване на доставката на медикаменти.

„ Искането на болничното заведение е за заем до 1.5 млн. лева, само че община Благоевград може да подсигурява оптимално за 1 млн. 386 хиляди лева Надявам се, че предлагането ще бъде подкрепено, защото не може да си позволим това лечебно заведение да спре да действа “, разяснява Р.Тасков.

Заседанието на Общински съвет Благоевград ще продължи с разглеждане и гласоподаване на предлагането на кмета Илко Стоянов, по отношение на финансиране на процедури „ Инвитро “ със средства от бюджета на община Благоевград. То ще бъде докладвано от Павлин Янкулски – Председател на Комисия по опазване на здравето.

На постоянното съвещание на следващия ден ще бъдат прегледани и серия от оферти, по отношение на даване на земеделска земя от общинския аграрен фонд за възобновяване на благосъстоятелност по реда на § 27, алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби към ЗИД на ЗСПЗЗ, добави още ръководителят на локалния парламент.

Предложенията, включени в дневния ред на идното съвещание, са прегледани от непрекъснатите комисиите към локалния парламент.

Дневният ред беше утвърден на Председателски съвет към Общински съвет Благоевград, провел се на 25 юли 2022 година.

Редовното съвещание на Общински съвет Благоевград ще се организира утре-29 юли 2022 година /петък/ от 09:30 часа в зала „ 22-ри Септември” на община Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР