Ден преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на

...
Ден преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Сигурността и стабилността на Черно море са засегнати от военната агресия на Русия срещу Украйна

Ден преди формалното разкриване на 78-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации , външните министри на Европейски Съюз организираха среща за съгласуване на позиции по водещи тематики от дневния ред, оповестиха от външно министерство.

Срещата се състоя в Делегацията на Европейския съюз към Организацията на обединените народи в Ню Йорк. Основните тематики на полемиките бяха обстановката в района на Сахел, съветската експанзия против Украйна, развиването на връзките сред Армения и Азербайджан и Близкоизточния кротичък развой.

Общо бе разбирането на участниците в срещата, че провокациите в района на Сахел изискват внимание от страна на Европейския съюз и неговите сътрудници и адаптиране към изменящите се условия. България приветства началото на прегледа на тактиката на Европейски Съюз за района.

На форума бяха разисквани също последните развития на войната в Украйна, като фокус бе подложен върху тематиката за продоволствената сигурност и геополитическите последствия от нея. Европейски Съюз разиска приноса си към гаранциите по сигурността, както и визията на съюза по формулата за мир на украинската страна.

„ Сигурността и стабилността на Черно море са съществено наранени от военната експанзия на Русия против Украйна. Влошаването на средата за сигурност в района е въпрос на все по-голяма угриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общественост “, сподели вицепремиерът Мария Габриел.

Тя подчертава върху съветските дезинформационни акции и хибридни офанзиви против Европейски Съюз. „ Европейският съюз би трябвало да бъде по-активен в напъните за противопоставяне на хибридните офанзиви и дезинформацията, със специфичен акцент върху злонамереното въздействие ”, съобщи Габриел.
 Министерство на външните работи
В тази връзка тя акцентира значимостта на присъединението на България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани. На срещата бе обиден и Близкоизточният кротичък развой.

Намерението е да се сложи начало на подготовката на изчерпателен „ Пакет за поддръжка за мир “ , който да бъде разполагаем на страните при намиране на решение на спора и да ги подтиква да възобновят напъните за реализиране на мир.

Дискусия по бъдещия „ Пакет за поддръжка за мир “ се организира по-рано същия ден на среща, проведена от Европейски Съюз, Кралство Саудитска Арабия и Лигата на арабските страни, в съдействие с Йордания и Египет. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване във форума и направи изявление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР