Ден преди началото на ключовата среща на върха на европейските

...
Ден преди началото на ключовата среща на върха на европейските
Коментари Харесай

Орбан продължава да се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕС

Ден преди началото на основната среща на върха на европейските водачи в Брюксел унгарският министър-председател Виктор Орбан удостовери позицията си, че Унгария ще блокира започването на договаряния за присъединението на Украйна в Европейски Съюз.

" Европейският съюз се готви да направи ужасна неточност и би трябвало да им се попречи в това - даже в случай че 26 страни желаят да го създадат, а единствено ние сме срещу ", сподели той в маджарски подкаст.

Унгарският водач съобщи, че отварянето на пътя на Украйна към участие ще подкопае доверието в блока, като добави:

“Ето за какво споделям: свалете участието от дневния ред, Унгария ще упорства за това, тъй че този въпрос не си коства да се разисква съществено. Този път е затворен, тъй като Унгария не е съгласна с това. Но дано да приказваме рационално за това по какъв начин в границите на стратегическото партньорство да дадем на украинците неща, с които да ги укрепим геостратегически. ”

Премиерът сподели още, че не смесва въпросите за парите и правилата. По въпроса за замразените средства на Унгария от Европейски Съюз Орбан акцентира, че счита, че на Унгария се дължат пари.

“Готов съм по финансовите въпроси да подписвам финансови покупко-продажби. Но не съм подготвен по финансови въпроси да подписвам стратегически или политически покупко-продажби. ”

Изказването на Орбан идва след коментар на политическия му шеф по отношение на блокираното финансиране.  

„ Будапеща е подготвена да отдръпна ветото си върху новия пакет от помощи на Европейски Съюз за Украйна, в случай че Брюксел се съгласи да деблокира всички средства, замразени от блока заради опасения за върховенството на закона в страната, съобщи Балаж Орбан пред Bloomberg.

" Финансирането на Унгария от Европейски Съюз и финансирането на Украйна са два обособени въпроса ", сподели съветникът, който не е родственик на унгарския министър председател. " Но в случай че Европейски Съюз упорства финансирането на Украйна да пристигна от променения бюджет на Европейски Съюз, тогава двата въпроса се свързват ", добави той.

Коментарите на помощника на унгарския водач идват в миг, когато Европейската комисия е на път да деблокира 10 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз като премия за правосъдните промени, които Будапеща организира, с цел да отговори на опасенията на Брюксел по отношение на независимостта на правосъдната си система.

Очаква се обаче останалата част от блокираните средства - към 11,7 милиарда евро - да остане замразена заради проблеми, свързани със отбраната на правата на индивида, възлагането на публични поръчки и положението на университетските свободи в страната, написа Politico.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР