Ден преди консултациите при президента за избор на нов състав

...
Ден преди консултациите при президента за избор на нов състав
Коментари Харесай

Ден преди срещата при Радев: Само две политически сили обявиха номинации си за ЦИК

Ден преди консултациите при президента за избор на нов състав на ЦИК единствено две парламентарно показани политически обединения оповестиха своите номинации - " Изправи се! Мутри вън! " бяха първи, няколко часа по-късно и Българска социалистическа партия разгласи своите номинации.
Още по тематиката
Парламентарната група " Българска социалистическа партия за България " ще предложи Емил Войнов за заместник-председател и член на ЦИК, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия след съвещание на Изпълнителното бюро на партията.

Освен Войнов за членове на ЦИК ще бъдат препоръчани: Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

Изборът на тримата претенденти не е неочакван, защото те са членове и на актуалната Централната изборна комисия.

Според измененията в Изборния кодекс Българска социалистическа партия ще има трима членове на ЦИК, вместо досегашните шест.

Утре, съгласно решението на първомайския си пленум, социалистите ще получат и върнат мандата на президента Румен Радев. А от 14 ч. президента стартира съвещания с парламентарно показаните партии за състава на новата ЦИК, която ще назначи с декрет.

От " Изправи се! Мутри вън! " оповестиха по-рано през днешния ден също своята номинация за член и зам.-председател на ЦИК - това е юрист Росица Матева, която до момента беше ръководител на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше основна роля при разяснителната капания за машинното гласоподаване.

ГЕРБ към момента не е оповестила своите претенденти, само че Бойко Борисов към този момент направи поръчка, че първата политическа мощ би трябвало да получи председателското място.

От " ИТН " оповестиха, че ще спазят законовата процедура и ще разгласят номинациите си на срещата с президента. Най-вероятно едното име ще бъде Камелия Нейкова - някогашен говоорител на ЦИК. Заради нападките от ГЕРБ, че измененията в Изборния кодекс дават права на президента за предопределение на новата комисия, Слави Трифонов подсети, че условията към претендентите не се трансформират и кандидатурите още веднъж ще се оферират от политическите партии.

От Движение за права и свободи и " Демократична България " ще разгласят своите кандидатури на следващия ден.

14 дни - това е срокът, който новите промени в Изборния кодекс дават на президента Румен Радев за назначението на нови членове на ЦИК. Промените влязоха в действие на 1 май, което дава период доникъде на месеца за лъчение на номинации от парламентарните групи, обществени съвещания и дефинитивно решение.

Новата ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо 20 както досегашната. Те ще бъдат препоръчани единствено от партиите и обединенията, показани в 45-ото Народно заседание, при съответствие 4 за ГЕРБ, по 3 за " ИТН " и Българска социалистическа партия ", 2 за Движение за права и свободи и " Демократична България и 1 за " Изправи се! Мутри, вън ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР