Ден преди един от най-обичаните български празници – 24 май

...
Ден преди един от най-обичаните български празници – 24 май
Коментари Харесай

Читалището в Червена вода получи близо 100 книги от Областна управа Русе

Ден преди един от най-обичаните български празници – 24 май специалисти от Областна администрация – Русе зарадваха жителите на село Червена вода.

Те подариха близо 100 книги на Народно читалище „ Тома Кърджиев-1873 “. Книгите, които са от персоналния фонд както на регионалния шеф Анатоли Станев, по този начин и на огромна част от специалистите в администрацията, бяха признати персонално от библиотекаря и секретар на културната институция Силвия Бърдарова. Припомняме, че преди по-малко от две седмици библиотеката при Народно читалище „ Тома Кърджиев-1873 “ получи премията за библиотека на годината. Културната институция е една от най-старите в района, учредена е още преди Освобождението на България от османско робство. Към момента библиотеката разполага с над 3500 тома книги, а читателите наброяват 250. Най-възрастният четец е Пенка Михалева на 83 години, а най-младият човек в селото, протегнал ръка към приказния свят на книгите е 4-годишната Катрин.

Наскоро е бил напълно освежен и библиотечният фонд в детския отдел, като задачата е да се привлекат повече четящи деца. В развой на отделяне е и изцяло нова компютърна зала, която ще бъде разполагаем на всички в обитаемото място. В нея ще има общо шест места.

Книгите са на разнообразна тема и е изработен опит да се обзет разнообразни целеви и възрастови групи. Освен приказки и приключенска литература особено внимание е отделено на някои от най-обичаните творби от родната художествена литература. Сред тях са част от творбите на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Дора Габе, Пейо Яворов и доста други. Не вършат изключения и заглавия на произведения на модерни български създатели. В дарението са включени и някои книги, свързани с историята на Русе.

Припомняме, че сходни дарения бяха направени на разнообразни места в региона през последните няколко години. Те са част от визията на управлението и работещите в администрацията за разпространение на българската просвета, в това число и актуалната такава, на повече места в района. Най-активно акцията се организираше в интервала 2017 – 2021 година, когато регионален шеф бе Галин Григоров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР