Ден преди 3-ти март нашите репортери са в подножието на

...
Ден преди 3-ти март нашите репортери са в подножието на
Коментари Харесай

Продължава почистването на пътя към Паметника на връх Шипка

Ден преди 3-ти март нашите кореспонденти са в подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, с цел да ревизират дали пътят е пристъпен за националния празник. Прави се всичко допустимо от институциите, с цел да се обезпечи достъп до паметника и през днешния ден ще продължи разчистване на пътя до връх Шипка, както и на стълбите, от които жителите ще могат да стигнат. Заради изобилния снеговалеж има образували се преспи, стълбите са съвсем непроходими, само че разчистване продължава с цялостна мощ.

Д-р Чавдар Ангелов, шеф Национален парк - музей " Шипка Бузлуджа ": Остана още един ден. Надявам се, че в границите на деня този проблем ще бъде изчистен. Усилията, които поставят и Община Казанлък, и пътно-поддържащите компании. С нашия запас същи сме се присъединили. Призовавам всички, които ще посетят паметника, да се добре облечени и готови, зимата е в разгада си и да наблюдават напътствията на органите на реда. Важното е, че през вчерашния ден успяхме да издигнем националния байрак, който към този момент се вее до Паметника на Свободата, тъй че сигурно празникът ще се случи.
От 12 феруари 2018 година Паметникът на Шипка към този момент има акт за публично-държавна благосъстоятелност.
Д-р Чавдар Ангелов: Практическата изгода е, че към този момент падат пречките за едно допустимо планиране на косервационни и реставрационни действия. Това ни дава опция още тази година да стартираме съществено да мислим за разработване на един повсеместен план за консервация и реституция. В този план е разумно да бъде включено и фасадно осветяване.
По време на предаване министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че би подкрепил концепция за осветление на Паметника на връх Шипка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР