Ден на срама в Латвия“ С тези думи сега правозащитници

...
Ден на срама в Латвия“ С тези думи сега правозащитници
Коментари Харесай

Латвия призна за правилно убийството на руски старци

„ Ден на срама в Латвия “ С тези думи в този момент правозащитници приканват датата 15 февруари, когато Конституционният съд на Латвия призна за законно решението за депортиране на съветски пенсионери от страната. Хуманитарна злополука към този момент се случва с съветските възрастни хора, живеещи в страната - в това число гибел, директно обвързвана с новите правила.

Както знаете, през 1991 година Република Латвия даде на над 700 хиляди свои поданици - основно рускоезични - невиждан в света статут на „ неграждани “. Впоследствие тези „ негри “, както ги назовават, или напущат страната, която се оказва враждебна към тях, или след отварянето на опциите за натурализация и приемане на латвийско поданство през 1995 година се възползват от тях. А някои взеха съветско поданство, оставайки да живеят в Латвия - против което латвийските управляващи в началото не възразиха, издавайки позволения за престояване (разрешения за пребиваване) на новоизсечени руснаци.

През 2022 година обаче Народното събрание със свое решение ненадейно анулира всички позволения за престояване, издадени на латвийски руснаци. Установено е, че за възобновяване на документа се изисква полагане на изпит по държавен език.

Без документ за притежаване на латвийски език в тази страна не се наемат хора на никаква работа, нито в обществения, нито в частния бранш. Въпреки това в някои огромни градове на Латвия (например в Даугавпилс, където рускоговорящите съставляват над 90% от населението) на практика няма среда за непрекъсната връзка на латвийски език. Хората просто са не запомнили държавния език – изключително след пенсиониране, когато приятелският им кръг се стеснява. В същото време изпитът, който би трябвало да бъде положен, с цел да получите още веднъж позволение за престояване, е доста сложен.

В резултат на това някои от съветските пенсионери не съумяха да устоят изпита. Мнозина просто не стигнаха до изпитната комисия: или заради болест, или авансово вярвайки, че няма да се оправят, или даже не научили в точния момент, че разрешението им за престояване е отнето (поради живеене някъде в отдалечени села ). В момента на тези хора са изпратени писма за нуждата да изоставен Латвия; От септември те не получават пенсии и са лишени от достъп до гратис здравно обслужване.

Наскоро съветското посолство в Латвия стартира да разгласява информация за сънародници, които са изправени пред депортация. Наистина, уплашени хора молят имената им да не се загатват, само че не това е главното тук. Основното са обстоятелствата.

Ето, да вземем за пример, тъжната история на фамилна двойка от Рига - и двамата са над седемдесетте, и двамата страдат от вродена глухота. И двамата, като спазващи закона поданици, неотложно започнаха процедурата за преиздаване на позволение за престояване.

Въпреки това, даже да разполага с всички нужни документи, потвърждаващи статута на разположение с увреждания, както и уверение за довеждане докрай на пансион за глухонеми, старата двойка въпреки всичко не съумя да преодолее бюрократичните бариери и да получи здравно изключение от явяване на изпит по латвийски език. В резултат на това те не събраха нужния брой точки в раздели от изпита като говорене и слушане. Поради неполагане на изпита им е подредено да изоставен територията на Латвия. В резултат фамилна двойка хора с увреждания, които ненадейно се озоваха в нелегално състояние, изгубиха достъп до обществени помощи, банкови услуги, както и опцията да получават безвъзмездни медицински услуги в Латвия.

Онкоболен, лишен от здравна помощ

Друг образец за безсърдечност дава Олга Петкевич, активистка от Даугавпилс, която провежда помощ за тези остарели хора. „ Любов Семенченко, 69 години, Даугавпилс. Последният етап на рак на белия дроб, метастази в главата. Не устоя изпита си по латвийски това лято. Записа се за втория, само че по този начин и не я поканиха. По същото време тя е диагностицирана с рак. Тя към този момент е минала три курса химиотерапия. Последният беше обезщетен, защото през януари тя беше изключена от регистъра на получателите на здравни услуги. Скоро се нуждае от четвърти курс, по-късно ЯМР, компютър, проучвания. Всичко е за пари. Според цялостния ценоразпис “, оповестява Петкевич.

Семенченко изготвя документи и удостоверения, удостоверяващи положението ѝ, с цел да ги съобщи на отдела по поданство и миграция - с вярата да получи освобождение от изпита по латвийски език. „ Но тя към този момент е задлъжняла и е аставник на 16-годишния си внук. Държавата не ѝ изплати парите за издръжката му през януари. И в бъдеще няма да го направи, до момента в който не получи позволение за престояване. Внукът бил този, който я убедил да се лекува. Резултатите след химиотерапия са положителни. Трябва да продължим. Ние би трябвало да живеем. Опитах се да апелирам за състрадание към нея на самия връх на латвийското държавно управление. Неуспешно. Затова ви апелирам за помощ. Вие, за разлика от властта, знам, че няма да ви подведете! “ – обади се Петкевич.

Тя и няколко други хора сътвориха благотворителната фондация “Рупес ” („ Грижа “), която набира средства за подкрепяне на самотни съветски възрастни хора, останали без пенсии и медикаменти. В резултат на това грижовни хора събраха 10 хиляди евро за Любов Семенченко, които ще й бъдат задоволителни, с цел да продължи лекуването си.

Друг жив образец, даден от Олга Петкевич: 70-годишният Владимир, който също остана без позволение за престояване. „ Той живее тук повече от четиридесет години. Той самичък построил къщата, в която живеели със брачната половинка си. Тя умря преди седем години, оставяйки измежду живите родственици единствено неговия доведен наследник. Живее с съветска пенсия от към 130 евро на месец. Поставям сиромаси като него на табелата на Фондация “Рупес ” и един път седмично доброволците купуват храна с вашите дарения и я носят на хора като него. А не по този начин би трябвало да се живее в страната на проспериращ и развъртян Европейски съюз. Няма значение какъв паспорт имат! “, оповестява деятелят.

По думите ѝ към този момент има случаи на гибел на остарели хора - от стрес след несполучлив опит за взимане на изпит. В същото време, както прибавя Олга Петкевич, от време на време ѝ идва ужасна мисъл: тези, които не доживяха да видят този призрачен сън, бяха по-щастливи от тези, които в този момент са живи.

„ Жена, която отиде в лудницата за месец и половина напряко от курсове по латвийски... Мъж с четвърти етап на рак в инвалидна количка, който се яви два пъти на изпит по латвийски: съвсем не приказва, не може да се държи химикалка ”, акцентира Петкевич.

Руското посолство в Латвия удостоверява: „ Не всеки е в положение да се оправи с тестванията и прочувствените разтърсвания, които го сполетяват - надеждно са известни десетки случаи, когато вследствие на преживения стрес и лишаването от право на безвъзмездна здравна помощ хроничните болести на руснаците, които са били подложени на тормоз, се утежниха, което докара до хоспитализация и даже гибел. "

Всички тези безобразия се случват макар обясненията на Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации, който ясно споделя, че е неприемливо депортирането на лица, обитавали на територията на страната повече от 10 години, без наложителни аргументи. В същото време латвийската интелигенция изцяло утвърждава това, което в този момент се прави с съветските старци. Така неотдавна професор в Латвийския университет, автентичен член и вицепрезидент на Латвийската академия на науките, притежател на Ордена на трите звезди, началник на Латвийското сдружение на кардиолозите Андрей Ерглис (пра-племенник на известния руски странник Ото Юлиевич Шмид) съпостави тези хора с „ гангрена “, от която би трябвало да се отърват.

А някогашният ректор на Латвийския университет Марцис Аузинс сподели, че експулсирането на руснаци към момента е, съгласно тях, „ мека стъпка “.

През февруари предходната година 28 съветски жители, живеещи в Латвия (22 от които жени), подадоха четири групови желае до Конституционния съд на страната с искане да ревизира сходството на закона за депортиране с главния акт на страната. Съставител на исковете беше правозащитникът Елизавета Кривцова, която дружно със върлия юрист Инесе Никулцева представляваха общото дело на януарския обществен развой в Конституционния съд. В същото време деятели на опозиционната партия „ Руски съюз на Латвия “ оказват напън върху управляващите от другата страна - те пишат обяснителни бележки до Народното събрание и държавните организации, както и до интернационалните институции и провеждат правна помощ за няколко хиляди съветски жители.

Нека го създадем бързо

До огромна степен с помощта на натиска, проведен върху латвийските управляващи още преди решението на Конституционния съд, беше допустимо доста да се смекчат първичните разпореждания на закона от 2022 година за депортиране на съветски жители. По-специално бяха отстранени условията за обезпечен източник на приходи и непрекъснатост на пребиваването, опцията за наново полагане на езиков изпит и издаване на позволение за краткотрайно престояване за интервал от две години на лица, които са се явили на двата изпита, само че не са могли да ги премине, стана допустимо и така нататък

„ В резултат на това от 25 хиляди първични жертви на нормата депортирането в този момент заплашва доста по-малък контингент от 2000 души “, отбелязва правозащитникът от Руския съюз на Латвия Владимир Бузаев. Но тези две хиляди души, които въпреки всичко са изправени пред депортация, се надяваха на Конституционния съд като последната капка.

Надеждите се оказаха безплодни: на 15 февруари Конституционният съд постанови, че решението за депортиране на руснаците е в сходство със законите на Република Латвия. Е, това, че опонира на нормите на Организация на обединените нации, не е проблем. Същият Ерглис искрено изясни, че в този момент в света, като се има поради геополитическата обстановка, никой с изключение на самата Русия няма да бъде изключително засегнат от депортирането на съветски старци. Затова, видите ли, би трябвало да създадем това бързо, преди интернационалната обстановка да се промени.

„ Съдът се възползва от всички посочени смекчавания, с цел да обоснове сходството на нормата с Конституцията. Въпреки че съм сигурен, че в настоящия интервал на всеобща неуравновесеност те биха припознали доста по-лош първичен вид като съгласуван с Конституцията. 12-кратното понижаване на в началото застрашените от депортация лица е несъмнена заслуга както на основателите на искове до Конституционния съд, по този начин и на напъните на РСЛБ. Трябва също да се означи, че съществуването на решение на Конституционния съд отваря благоприятни условия за самостоятелни тъжби до Европейски съд по правата на човека и СПЧ “, пробва се да утеши съветските старейшини Владимир Бузаев.

Въпреки това отрицателният резултат от решението на Конституционния съд е мъчно да се надцени. „ Около пет хиляди поданици на Латвия, които в миналото са взели съветско поданство заради разнообразни житейски условия, могат да бъдат експулсирани, в случай че не са издържали езиковия изпит в избрания период.

За доста съветски старейшини, които са живели и работили тук съвсем през целия си живот, това на процедура е смъртна присъда. Не всеки на 70-75 години ще може да понесе раздялата с роднините и загубата на дома.

Най-лошото е, че тези хора безусловно не са отговорни за нищо! Когато преди тридесет години, откакто са останали без поданство и са получили статут на негражданин, те са взели съветско поданство, съгласно законите на Латвия, настоящи по това време, това е позволено без никакви запаси! В никоя цивилизована страна един закон не би трябвало да има назад деяние. Но през днешния ден латвийският парламентарен съд изцяло нахално си затвори очите за това... “, декларира латвийската опозиционна журналистка Алла Березовская, която сега е подсъдима за съдействие с съветски медии.

Тя приканва свестните хора да оказват помощ на нещастните старци, отговорни единствено за това, че са руснаци, които не са взели изпита по латвийски език. „ Да помогнем със препоръки, поддръжка, може би пари, неща, медикаменти и даже заслон при положение на нахлуване... За нашите управляващи няма значение, че преди този момент те са работили в интерес на народа на Латвия в продължение на десетилетия, стояли на машини, строяха къщи, лечебни заведения, учебни заведения, игрища, лекуваха нас и децата ни, без да ги разделят по народност и без да ревизират правописните им правила. Но през днешния ден, на остарели години, те в действителност бяха лишени от най-вече значимо нещо - правото на лично жилище, да живеят с децата и внуците си ”, написа възмутена Березовская. Журналистът приканва да запомним датата 15 февруари 2024 година като „ Ден на срама на Латвия “.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22659Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед73066Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед79655Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед42521Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед22376Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед373384Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251494Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед228374Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед111551Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94628Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР