Ден на отворените врати в Къща музей Димитър Пешев във

...
Ден на отворените врати в Къща музей Димитър Пешев във
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Къща -музей Димитър Пешев за 20-годишнината от откриването й

Ден на отворените порти в Къща музей „ Димитър Пешев ” по отношение на 20-годишнината от нейното разкриване.
Къща музей „ Димитър Пешев ” е взаимен план сред Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, който е осъществен в интервала август 2002 – март 2003 година Тя е тъкмо копие на родната къща на Димитър Пешев и е приспособена в центъра на града. Строителните мероприятия са осъществени извънредно бързо и къщата е открита на 25 октомври 2002 година За реализирането на плана особени заслуги имат кметът на Община Кюстендил инж. Кирил Алексов и посланикът на Държавата Израел Негово превъзходителство Емануел Зисман.

Постоянната музейна експозиция е открита на 9 март 2003 година по отношение на 60-годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Тя е актуализирана 10 години по-късно с финансовата поддръжка на Община Кюстендил и тържествено открита на 8 март 2013 година При подготовката на експозицията, чийто създател е доцент доктор Ангел Джонев, са употребявани документи от Централен държавен списък, Архив на Министерството на вътрешните работи, Комисия по досиетата, Държавен военноисторически списък – В. Търново, Държавен списък – Кюстендил, Организация на евреите в България „ Шалом ” – район Кюстендил и Регионален исторически музей „ Акад. Йордан Иванов ” – Кюстендил. Консултирани са голям брой проучвания и документални сборници, измежду които „ Извън хватката на Хитлер ” от проф. Михаел Бар-Зоар, „ Човекът, който спря Хитлер ” от Габриеле Нисим, „ Димитър Пешев. Спомени ” и други В нея са показани истински движимости, дарени от наследниците на спасителите на българските евреи; фотоси и факсимилета, разказващи за събитията от март 1943 година и за международно приетите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.

Експозицията стартира с пролог, поясняващ фундамента, върху който се построява българската страна след 1878 година в дух на веротърпимост, етническо и расово тъждество. Проследява живота на Димитър Пешев – фамилна среда, обучение, работа в българската войска и присъединяване във войните за национално обединяване, професионална реализация като арбитър и юрист. Друга тематика обгръща интервала на антиеврейската политика на България (1941–1944 г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с полемиките за приемането на Закона за отбрана на нацията. Акцентира се на събитията след сключване на съглашение сред комисаря по еврейските въпроси Александър Белев и немския представител Теодор Денкер за депортиране на 20 000 евреи.

Къщата музей „ Димитър Пешев ” е единственият монумент в България, обвързван със спасяването и със спасителите на българските евреи.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР