Ден на отворените врати ще се проведе днес в Института

...
Ден на отворените врати ще се проведе днес в Института
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна, показват изследователска подводница

Ден на отворените порти ще се организира през днешния ден в Института по океанология " Проф. Фритьоф Нансен " във Варна, научи Moret.net.

Поводът е Международният ден на Черно море, който означаваме на 31 октомври.

От 10:00 до 16:00 ч. вратите на Института, намиращ се на улица " Първи май " 40, квартал " Аспарухово " ще бъдат отворени за гости.

В програмата е включена прожекция на кино лентата „ Наука за морето “, презентации, както и посещаване на изследователската миниподводница.

Посетителите ще имат опция да прегледат научноизследователските лаборатории към секция “Биология и екология на морето ”, Лаборатория „ Молекулярна таксономия и екология на морските организми “ и Лаборатория за развъждане на морски организми.

Миниподводницата на института можем да се употребява до 250 метра дълбочина. Има голям илюминатор в предната си част с към 1 метър диаметър, който има сферична форма, направен е от пластмаса акрил с дебелина към 7-8 сантиметра. Наблюдателите имат доста добра видимост през него, като има и видеокамера, с която да се снимат другите обекти и механична ръка. С нейната помощ може да се взимат проби от дъното, от потънали обекти, също по този начин може да взема ненарушени проби от грунда, което е извънредно значимо за проучванията.

Екипажът се състои от трима души: пълководец, борд-инженер и наблюдаващ, като наблюдаващият нормално е академик. Подводницата има към 8 часа работна самостоятелност, а в спешен режим може да се намира под водата 48 часа, в случай че това е належащо, при положение на някаква повреда минава в спешен режим, има и спешно зареждане, има спешни ресурси от О2, абсорбатори за въглеродния двуокис. Това време е изцяло задоволително, с цел да могат да се подхващат дейности за спасявания, в случай че се постанова. С подводницата са открити доста неща от остарели немски мини от времето на Втора международна война до потънали кораби от 5 век преди новата епоха.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР