Ден на отворените врати, с участието на ученици от 10

...
Ден на отворените врати, с участието на ученици от 10
Коментари Харесай

Десетокласници от СЕУ „Св. П. Хилендарски“ гостуваха в Съдебната палата в Дупница

Ден на отворените порти, с присъединяване на възпитаници от 10 „ б “ клас на СЕУ „ Св. Паисий Хилендарски “ се организира в Районен съд – Дупница, взаимно с Районна прокуратура – Кюстендил, териториално поделение – Дупница.

Младежите, които са от паралелка с езиково образование по испански и британски език, демонстрираха интерес да гостуват в Съдебната палата в града, водени от класния им началник и преподавател по история и география Маргарита Сапунджиева. На влизане в постройката, за децата бе любопитно да преминат през наложителната инспекция, която правят на посетителите чиновниците на „ Съдебна защита “. Денят на отворените порти се организира в първа правосъдна зала. Гостите бяха посрещнати от ръководителя на Районен съд – Дупница, арбитър Иван Димитров, зам.- ръководителя на съда, арбитър Ели Скоклева и прокурорът от районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница Марияна Кожухарова.

Срещата се организира броени дни след отбелязването на Денят на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Всеки възпитаник получи като подарък Конституцията на РБългария и комплект от просветителните брошури на Висш съдебен съвет.

„ Съгласно нашата конституция, България е правова страна и принцип в нея е, че всички разногласия се вземат решение само от съда. Затова е значимо всеки жител да знае своите права и отговорности, и метода, по който следва да извършва отговорностите си, и метода, по който може да пази правата си, когато са накърнени “, сподели пред учениците арбитър Иван Димитров, административен началник, ръководител на районен съд – Дупница. Той им описа и за типовете цивилен каузи, които гледа съда.

Съдия Ели Скоклева разяснява типовете наказателните каузи, като подчертава на тези, по които подсъдими са малолетни лица. „ Основно става дума за каузи за държане на наркотични субстанции, за ръководство на МПС без удостоверение за правоуправление, за ръководство на МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, и за безчинство или нанасяне на телесна щета “, съобщи арбитър Скоклева. Тя обясни на учениците за статута на правосъдния заседател и типовете санкции.

Прокурор Марияна Кожухарова подчертава на работата на прокурора, на т. нар. „ държавно обвиняване “ в досъдебната и правосъдна фаза на производството, като за учениците бе най- забавен процеса по събиране на доказателства за откриване на закононарушенията. Тя прикани децата да алармират постоянно, когато са станали очевидци на закононарушение.

Децата научиха „ Кой, кой е в съда? “, че съдиите носят черни тоги, а прокурорите – червени. За тях бе забавно се облекат с тоги и да седнат на местата на правосъдния състав в залата. Научиха, че за всеки участник в правосъдния развой има несъмнено място в залата.

Учениците попитаха за наказването на причинителя на обир на огромна сума пари от банков клон в центъра на Дупница. Той излежава наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години и 6 месеца, откакто се призна за отговорен и съдът утвърди съглашението подписано сред прокуратурата и отбраната му. Децата се интересуваха за закононарушения като обири, включително на домашни животни и електрическа енергия, държане и разпространяване на наркотични субстанции. Зададоха въпрос и по какъв начин би трябвало да се държат, в случай че са почтени, само че са арестувани от органите на Министерство на вътрешните работи за 24 часа и какви са им правата по-късно?

Срещата се трансформира и в част и от Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и МОН „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през образователната 2021/ 2022 година ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР