Ден на мъртвите (Дия де лос муертос) е празник в

...
Ден на мъртвите (Дия де лос муертос) е празник в
Коментари Харесай

Денят на мъртвите - мексиканският Хелоуин

Ден на мъртвите (Дия де лос муертос) е празник в Латинска Америка и е извънредно уважаван в Мексико. Той се отбелязва в първите два дни на ноември.



Това е един обилен празник, при който след увеселения и карнавални шествия в градовете и на особено украсените гробища, в домовете на покойниците или по заведения се събират фамилиите и приятелите на покойниците, с цел да ги упоменат. Началото на тези празненства предшества ацтеките, а локалната традиция оцелява и след идването на испанските мисионери.



В Мексико и изключително в южните елементи на страната, по локални традиции се издигат възпоменателни олтари покрити със свещи и захарни черепи, цветя – най-вече жълтите мексикански тароси, обичаните храни и питиета на починалите както и дребни дарове.



На този ден хората се веселят, пируват и се събират на огромни шумни групи, като по този метод почитат живота, а не гибелта на покойниците. Специални храни (и от време на време бутилка текила) се поставят за закуската и вечерята на напусналите обичани хора. Гробищата са цялостни с хора, които почистват, боядисват и украсяват гробниците и гробовете на своите предшественици.



Фамилните олтари включват фотоси, елементарни или натруфени букети с оранжеви невени, а от време на време нищо повече от една елементарна свещ. Празникът Денят на мъртвите се е трансформирал в най-значимото културно, религиозно и фамилно честване нацяло Мексико.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР