Ден на консултации при президента. Утре в един на обяд

...
Ден на консултации при президента. Утре в един на обяд
Коментари Харесай

Картината на политическите намерения след консултациите при президента

Ден на съвещания при президента. Утре в един на обяд президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление. Шестте партии, които влизат в 45-ия парламент, през днешния ден обявиха своите планове пред президента, преди да се завърти по този начин наречената " мандатна рулетка ".

От ГЕРБ обявиха, че може и да не внесат състав на ново държавно управление, в случай че не си обезпечат болшинство. От " ИТН " споделиха единствено, че ще спазят закона и повториха, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Президентът Румен Радев стартира конституционната процедура, чиято последна цел е 45-ото Народно заседание да излъчи държавно управление. В рамките на днешния ден той беседва с управленията на всички парламентарни групи, само че след днешните съвещания по този начин и не стана ясно дали новият парламент ще успее да излъчи ново държавно управление.

От ГЕРБ - Съюз на демократичните сили потвърдиха, че ще предложат кабинет с министър-председател Даниел Митов, само че не изключват опцията да върнат мандата, в случай че схванат, че нямат нужната поддръжка.

Дали " ИТН " ще предложат държавно управление, ще разберем, когато получат мандата. Потвърдиха, че няма да вършат обединения с партиите от статуквото.

Ако се стигне до трети мандат и този мандат бъде връчен на " Българска социалистическа партия за България " , левицата ще свика управителните си органи и ще реши по какъв начин ще действа.

Движение за права и свободи припомниха, че няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Биха дали своят вот за държавно управление на трите нови партии в Народното събрание.

От " Демократична България " ще поддържат кабинет на смяната на " ИТН ", само че след виновни диалози.

" Изправи се! Мутри вън! " упорстват за държавно управление на партиите от митинга.

Още от днешните съвещания - вижте в репортажа на Вера Александрова, Милена Кирова и Десислава Маркова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР