Ден и половина след като партията не разреши на македонския

...
Ден и половина след като партията не разреши на македонския
Коментари Харесай

Остава ли Заев премиер - македонските депутати решават днес

Ден и половина откакто партията не позволи на македонския министър председател Зоран Заев да подава оставка, Народното събрание би трябвало да реши дали той да остане на поста, или на негово място да пристигна ново, опозиционно болшинство.

Сигналите какво ще е решението са разнопосочни.

Десет дни откакто Заев разгласи, че, против него се гласоподава избор на съмнение. Той стана вероятен, откакто партията от албанския блок " Беса " на ВМРО-ДПМНЕ, който внесе подписите на над половината от 120 депутати с искане да бъде плануван избор на съмнение. Ръководството на Народното събрание одобри молбата.

В Народното събрание обаче 17 от 61 депутати, подкрепили вота на съмнение, отдръпнаха подписите си. Те упорстват, че не са трансформирали проекта си да гласоподават против държавното управление.

Две разнообразни версии

От другата страна са социалдемократите на Заев и съдружните им сътрудници, които упорстват, че през последните 24 часа са събрали задоволително депутати, с цел да се резервира кабинетът. Сред тях, съгласно водача на Демократичната партия на албанците (ДПА, която поддържа Заев) Мендух Тачи, е била и " Беса ". " Най-добрата вест е, че това държавно управление продължава и на 15 декември ще получим дата, " Тачи, имайки поради европейската среща, на която Северна Македония още веднъж се надява да падне българското несъгласие за договаряния с Европейски Съюз. Това настояват и източници на.

Оттеглянето на подписите стана належащо изискване, с цел да може една от по-малките албански партии - " Алтернатива ", с 4 депутати - да поддържа вота на съмнение., откакто в опозиционното болшинство към ВМРО-ДПМНЕ се озова дребната партия " Левица ", известна с ксенофобските си и расистки изявления, и за малко сложи вота под въпрос, защото без него против Заев имаше 60 от 120 гласа. " Левица " бе измежду партиите, отдръпнали подписите си в поддръжка на вота, и малко по-късно " Алтернатива " разгласи, че ще гласоподава против Заев. В резултат ВМРО-ДПМНЕ, че няма метод да не победи и да не падне кабинетът на Заев.

От внасянето на вота в понеделник вечерта до през днешния ден едно се промени - към този момент. Не е известно по какъв начин това ще се отрази на гласуването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР