Ден и половина преди Сенатът на Испания да гласува за

...
Ден и половина преди Сенатът на Испания да гласува за
Коментари Харесай

Пучдемон обмисля да обяви независимост въпреки приближаващия вот за автономията в Мадрид

Ден и половина преди Сенатът на Испания да гласоподава за ограничение на автономията на Каталуня, националистическият лагер в Барселона е разлъчен за това дали би трябвало да се разгласи самостоятелност, или да се свикат избори, написа " Вангуардия ", като цитира източници в държавното управление. Регионалният министър председател Карлес Пучдемон обаче към този момент е решил да го направи и това провокира рецесия в локалните управляващи, отбелязва изданието. Не е известно дали счита да търси поддръжка от Народното събрание за проектите си, или ще се натовари с цялата отговорност за решението. Ако разгласи самостоятелност, би имал поддръжката на своя заместител Ориол Жункерас.

В събота министър председателят Мариано Рахой разгласи, че ще изиска от Сената да в профил Пучдемон и да разреши директна интервенция на Мадрид в ръководството на Каталуня. Тогава представители на ръководещата Народна партия на Рахой акцентираха, че свикването на нов избор (последният беше преди две години) би предиздвикало Мадрид да се откаже от клаузата, която задейства поради референдума за самостоятелност в Каталуня и последвалата декларация, подписана от локалните управляващи. Тази позиция се добави два дни по-късно от няколко министри, които настояха Пучдемон да " поправи " позициите си за обособяване от Испания, които той пази.

По стратегия комисия в Сената тлябва да разиска в 17:00 ч. задействането на въпросния член 155 от Конституцията, поискано от Рахой и позволяващо на централното държавно управление да се намеси в Каталуня. Пучдемон имаше опцията персонално да се яви на чуване в комисията към горната камара на испанския парламент, с цел да отбрани позицията си. Обмисляше се даже опция той да взе участие в спор с Рахой или със заместника му Сорая Саенс де Сантамария.

В сряда след обяд обаче Пучдемон публично разгласи, че няма да се яви пред Сената нито през днешния ден в 17:00 ч., нито в петък, когато би трябвало да е гласуването (в 13 ч. българско време). Първоначално той настояваше да дойде в Мадрид по-рано - още във вторник, само че му беше отказано с претекста, че Сенатът не може да съобрази графика си с него. Впоследствие от кабинета му в Барселона споделиха, че той ще отбрани позицията си за самостоятелност на Каталуня в писмен тип в петък. " Не ме учудва, че няма да отиде в Сената, той не желае разговор, " сподели представителят на държавното управление Иниго Мендес де Виго.

Сред поддръжниците на отделянето остава отворен дебатът за това дали оповестяването на самостоятелност - посредством декларацията, подписана от Пучдемон преди две седмици - или предварителни избори биха били по-добро решение преди задействането на член 155. " Изглежда с решението да не се появи в Сената (каталунският премиер) към този момент е взел решение, " отбелязва " Вангуардия ". Според изданието в нощта на сряда против четвъртък той е провел редица срещи с политици в кабинета си, както с поддръжници, по този начин и с съперници на независимостта.

Не е обществено известна реакцията му на позицията, декларирана във вторник от авторитетната крайнолява партия " Кандидатура за национално единение " (CUP). Партията разгласи, че изрично е срещу нови избори, а на идващия ден разгласи в " Туитър ", че " народът е направил вероятен референдума " и че не би трябвало да се прави " нито крачка обратно ", тъй като " да се разгласи република, е единственият метод да се подчиним на този мандат. " " Нито (член) 155, нито избори. Република в този момент. "

На референдума на 1 октомври над 90% от пусналите бюлетина избраха независимостта, само че интензивността беше към 43% от електората.

Ако Сенатът утвърди ограниченията, желани от Рахой поради проектите за обособяване, те ще влязат в действие в събота, а кабинетът в Мадрид обмисля да издаде даже по-рано указ за отстраняването на каталунския водач.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (86)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР