Демонтираните бронзови фигури от Паметникa на съветската армия са преместени

...
Демонтираните бронзови фигури от Паметникa на съветската армия са преместени
Коментари Харесай

Демонтираните фигури от съветския паметник са преместени в село Долни Лозен

Демонтираните бронзови фигури от Паметникa на руската войска са преместени до площадката за предпазване рано сутринта в събота, заяви Българска национална телевизия като се базира на Областната администрация на София-град.

Фигурите са превозени при засилена защита до посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато към най-високата част на паметника.

Новината за извозването на фигурите от монумента идва на фона на политическо напрежение поради демонтажа. Областната шефка Вяра Тодева е с защита поради смъртни закани. Работата на Народното събрание беше затруднена от депутатите от проруската партия “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. В началото на седмицата те блокираха работата на Народното събрание и нарекоха това „ митинг “ против демонтажа на Паметника и конституционната промяна. Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов заплаши с " линч " и " пострадване и лишаване на най-милото ".

Натоварването на камиони и извозването на фигурите е станало преди изгрев. " Докато се разхождах тази заран из Княжеската градина, напълно инцидентно, към 04:30 станах очевидец на последния път на шпагина, неговия предявител и антуража му към историята ", написа във фейсбук профила си Асен Генов, създател на ютуб предаването " Контракоментар ".

След две разпоредби на Административния съд - София-град регионалният шеф Вяра Тодева е наредила прекъсване на демонтажа на 19 декември, а самите разпоредби са обжалвани в период.

От регионалната администрация допълват, че съблюдават прецизно закона.
Паралелно това стартира изработването на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите.

За запазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за предпазване е подписан контракт с Общинската охранителна компания „ Егида – София “ ЕАД.

Техническата спецификация за плануваната реституция ще извърши “Марковстудио ” ООД. Договорът е от петък 22 декември 2023 година

" Областната администрация на София продължава да извършва своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, макар неоснователните и манипулативни изказвания на трети страни, които очевидно работят срещу публичния интерес ", показват от регионалната администрация.

Паметникът на руската войска в София е издигнат от комунистическия режим с пропагандна цел, близо 10 години откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България. Това е една от главните аргументи жители и политици след края на социализма да желаят премахването му от центъра на столицата. През декември 2023 година публично стартира демонтирането му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР