Демонстрациите в Беларус продължават вече пети ден след президентските избори,

...
Демонстрациите в Беларус продължават вече пети ден след президентските избори,
Коментари Харесай

Напрежението и бунтовете в Беларус не стихват

Демонстрациите в Беларус не престават към този момент пети ден след президентските избори, за които Европейският съюз съобщи, че не са били " нито свободни, нито почтени " , съобщи ДПА.

Във фокуса на демонстрациите са апелите към дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко да подаде оставка, макар че съгласно оповестените от изборните управляващи предварителни резултати той печели с над 80 % от гласовете на гласоподавателите. Лукашенко, на 65, управлява някогашната руска република към този момент четвърт век и не толерира инакомислието. По данни на беларуската Централна изборна комисия, Лукашенко печели в Минск с 64,49 % от гласовете, съобщи ТАСС. Основната му съперничка, опозиционерката Светлана Тихановска, печели 14,92 % от гласовете в беларуската столица.

" Срам ни е от теб! ", бе написано на афиш, държан от демонстрантка, наредила се в една от така наречен вериги на солидарността, дружно с други стачкуващи, изразяващи недоволството си от успеха на Лукашенко, по-голямата част от които дами, излиза наяве от фотоси, оповестени в самостоятелния беларуски информативен портал Tut.by.

Властите потвърдиха за втора жертва след експлоадирането на митингите против резултатите от вота. 
 Беларус митинги БГНЕС
Мирните демонстрации денем, в които вземат участие дами, държащи цветя, контрастират с белязаните от принуждение конфликти сред служители на реда и стачкуващи, множеството от които мъже, каквито има всяка нощ след изборите в неделя.

Беларуското вътрешно министерство заяви по-рано през днешния ден, че при вчерашните демонстрации са били арестувани към 700 душ и. Общият брой на арестуваните от неделя насетне е близо 7000.

Властите стартират да освобождават арестуваните по време на демонстрациите , съобщи ТАСС, като се базира на правозащитната организация " Весна ". От следствен изолатор в Жодино, Минска област, са били пуснати на независимост над 150 души. Десетки са били пуснати от изолатора на улица " Окрестина " в Минск. Освободени са и арестувани в други беларуски градове.

Репресиите против стачкуващите в Беларус предизвикаха съществени рецензии на Запад, отбелязва Асошиейтед прес. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че Европейският съюз ще преразгледа връзките си с Беларус и че обмисля да вкара " ограничения против виновните за насилието, голословните арести и подправянето на изборните резултати ". Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че изборите в Беларус не са били " свободни и почтени " и прикани беларуското държавно управление да се въздържа от принуждение против мирни стачкуващи.

Унгария прикани Европейския съюз да продължи разговора с Беларус и да не изолира някогашната руска република, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване от през днешния ден на унгарския външен министър Петер Сиярто.

" Имаме интерес от това Европейски Съюз да взима решения, базирайки се на разговора, решения, които няма да създадат невероятно построяването на връзки сред Европейски Съюз и Беларус в бъдеще ", съобщи Сиярто в обява във Facebook.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР