Демонстрантите заляха с червена боя руския посланик Сергей Андреев в

...
Демонстрантите заляха с червена боя руския посланик Сергей Андреев в
Коментари Харесай

Руският посланик в Полша бе залят с червена боя на 9 май

Демонстрантите заляха с алена багра съветския дипломат Сергей Андреев в Полша през днешния ден и попречиха на съветската делегация да сервира цветя пред мемориала на руските бойци на военното гробище във Варшава, предадоха съветската държавна организация ТАСС и полската ПАП.

На 9 май Русия чества Деня на успеха над нацистка Германия. По този мотив представители на съветското посолство, водени от Сергей Андреев, желаеха да положат венци на военното гробище, в което са заровени към 20 000 души, изгубили живота си през 1944 - 1945 година, измежду които и руски бойци.

Те обаче бяха посрещнати от протестиращи, които развяваха полски и украински флагове. Демонстрантите поздравиха съветската делегация с крясъци: " фашисти ", " убийци ", " Путин на х... ", предава ПАП.

След слизането си от дипломатическия автомобил съветският дипломат е бил обграден от нападателно настроена навалица, предава ТАСС. Агенцията показва, че съветските дипломати са съумели да създадат единствено няколко крачки и стачкуващите не са ги пуснали да положат цветя. Демонстрантите споделили на съветската делегация, че нямат право да отдават респект на бойците и да честват Деня на успеха, твърди ТАСС.

Полската организация ПАП предава, че съветският дипломат Сергей Андреев беше залят с алена багра и заставен да се върне в служебния си с автомобил, дружно с съпътстващите го членове от делегацията.

Сергей Андреев заяви, че той и останалите съветски дипломати не са потърпевши съществено при случая, съобщи ТАСС.

" На 9 май екстремисти, при цялостно безучастие на полицията, нарушиха церемонията по полагане на венци на гробището на руските бойци във Варшава, употребявайки принуждение против съветския дипломат в Полша Сергей Андреев и други членове на дипломатическата задача ", се споделя в изказване на съветското посолство в Полша.

В тази връзка съветското външно министерство остро стачкува пред Варшава. Поискано е от полската страна " неотложно да провежда гала по полагане на венци, като подсигурява цялостната сигурност на съветската делегация от всевъзможни провокации ", се споделя в изказване на съветското Министерство на външните работи. Москва упорства това да се случи още през днешния ден.

" Разрушаването на монументи на героите от Втората международна война, оскверняването на гробовете, а в този момент и спирането на церемонията по полагане на цветя в свещения ден за всеки заслужен човек потвърждава очевидното - Западът е поел курс за възобновление на фашизма ", написа представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в канала " Телеграм " (Telegram). Тя добавя, че опитите за заплашване на руснаците няма да доведат до на никое място.

Междувременно Следственият комитет на Русия заяви, че ще проверява събитията към нападението против съветски дипломати в Полша.

" Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин разпореди на следователите на централния уред да дадат правна оценка на обстоятелството на нападението против дипломат Сергей Андреев и съветските дипломати, които го съпровождат в Полша ", се споделя в известие на Следствения комитет.

Бастрикин инструктира следователите, в съдействие с съветското министерство на външните работи, " да открият всички условия на противозаконния и безсрамен акт на пронацистки почитатели, да разпознават забърканите и да подхващат ограничения за изправянето им пред съда ", се споделя в изказването на Следствения комитет, съобщи ТАСС.

" Наясно сме със сериозността на обстановката " , е единственият коментар все още на представителят на Министерството на външните работи на Полша Лукаш Ясина, съобщи ПАП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР