Демонстранти се събират в центъра на Атина, където в 14

...
Демонстранти се събират в центъра на Атина, където в 14
Коментари Харесай

Милион се събират в центъра на Атина за нов протест срещу компромис с името на Македония

Демонстранти се събират в центъра на Атина, където в 14 часа локално време се чака всеобщ протест против възможни взаимни отстъпки от страна на Гърция в разногласието за формалното име на северната съседка Македония, съобщи Асошиейтед прес.

В столицата идват стотици рейсове, натоварени с стачкуващи от цяла Гърция. Мнозина дойдоха с фериботи от островите. Според в. " Катимерини " за транспорт на участниците в митинга са ангажирани 1500 рейса.

Очаква се на митинга да участват множеството депутати от консервативната партия Нова народна власт. Подкрепа за митинга в Атина изрази и някогашният гръцки министър председател Андонис Самарас, който съобщи, че това ще бъде " популярен ден за страната ". Един от основните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис.

Според гръцките медии придвижването в центъра на града ще бъде спряно, а три централни станции на метрото - затворени. Протестът ще се охранява от 4000 служители на реда.

Гръцката полиция възнамерява да издигне бариери, с цел да предотврати конфликт на стачкуващите от Синтагма с участници в контрапротест, проведен от анархисти пред Атинския университет.

Организаторите на митинга се надяват на площад Синтагма в Атина да се съберат към един милион стачкуващи, които ще стачкуват против включването на думата " Македония " в името на северната съседка.

Спорът за името стартира още когато Македония разгласи самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година Атина счита, че името Македония основава предпоставки за териториални искания по отношение на северната й провинция със същото име. Македония отхвърля това.

Нерешеният спор за името пречи на Македония да се причисли към НАТО поради ветото на Гърция, която към този момент е членка на алианса. Левите държавни управления в двете страни оповестиха, че ще се опитат да решат разногласието до края на тази година.

Според оповестена наскоро анкета близо 60 % от гърците са срещу включването на думата " Македония " в името на някогашната югославска република.

Миналия уикенд политическите водачи на Република Македония и Гърция оповестиха готовността си за решение на дългогодишния спор за името, а интернационалният медиатор Матю Нимиц счита, че е налице исторически късмет това да се случи.

" Аз персонално се наемам в близко време да работя с патриотична отговорност и да намерим взаимно задоволително решение на разногласието за името ", сподели гръцкият министър председател Алексис Ципрас в послание към нацията след срещите си с водачите на политическите партии. Той ги е уведомил, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, тъй като политическото управление в прилежащата страна отпред със Зоран Заев показва благосклонност.

Ципрас сподели, че " неговото държавно управление има воля и увереност за затварянето на дългогодишния проблем ".

Срещата сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е доста позитивен и важен факт, съобщи интернационалният медиатор Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник " Катимерини " той оповестява, че " има динамичност за разрешаване на разногласието и че е оптимист ".

Международният медиатор счита, че е допустимо да се откри решение на разногласието " до няколко месеци, а може би и по-рано ".

" Ако да вземем за пример се избере наименованието " Нова " или " Горна Македония, доста страни ще употребяват британското " Republic of New Macedonia " или " Republic of Upper Macedonia ". Други страни, измежду които и Гърция, ще може да употребяват славянското название " Република Нова Македония " или " Република Горна Македония ", споделя Нимиц.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР