Демонстранти събориха вчера единствения паметник на генерал от Конфедерацията в

...
Демонстранти събориха вчера единствения паметник на генерал от Конфедерацията в
Коментари Харесай

Демонстранти в САЩ продължават да громят още паметници

Демонстранти събориха през вчерашния ден единствения монумент на военачалник от Конфедерацията в американската столица Вашингтон и го изгориха, съобщи Асошиейтед прес.

Паметникът бе съборен на 19 юни, на годишнината от анулацията на робството в Съединените щати, на фона на продължаващите демонстрации против расизма, предизвикани от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис.

Демонстрантите показваха насладата си с подскоци при гледката по какъв начин статуята на Албърт Пайк (висока 3,4 метра), която бе овързана с вериги, се разклаща и рухва, вдигайки облак от прахуляк. След това те възпламениха огромен огън навън и се подредиха в кръг към него, до момента в който следиха по какъв начин статуята изгаря. От разкази и видеоклипове на очевидци излиза наяве, че на място е имало служители на реда, които обаче не са се намесили.

Статуя размаза цветнокож по време на митинг против расизма в Съединени американски щати

Вашингтонската полиция не се намеси при бутането и изгарянето на скулптура, написа в Туитър американският президент Доналд Тръмп, който разкритикува кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър във връзка със случая.

Демонстранти в Роли, столицата на щата Северна Каролина, събориха през вчерашния ден елементи от монумент на Конфедерация и провесиха една от съборените скулптури, част от паметника, на дирек на уличното осветяване. По-рано през вчерашния ден служители на реда осуетиха различен опит на стачкуващите да съборят с въжета същите скулптури. След като служителите на реда си тръгнали, стачкуващите се качили на паметника и съборили статуите. Впоследствие те влачили статуите по една от градските улици и благодарение на въже провесили една от тях на дирек на уличното осветяване.

Стотици стачкуващи през вчерашния ден излязоха по улиците на Роли и Дърам, Северна Каролина, с цел да стачкуват против полицейското принуждение и с цел да отбележат годишнината от анулацията на робството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР