Демонстранти и полицията влязоха в сблъсъци в Шанхай по време

...
Демонстранти и полицията влязоха в сблъсъци в Шанхай по време
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протести в Китай срещу политиката на нулев Covid

Демонстранти и полицията влязоха в конфликти в Шанхай по време на следващите митинги против политиката на " нулев Covid ", съобщи Ройтерс. Според организацията митингите получават темперамент, невиждан за 10-годишното ръководство на президента Си Дзинпин. Те бяха провокирани от пожара и гибелта на 10 души в Урумчи. Според стачкуващите трагичният случай се дължи на строгия локдаун, натрапен от тамошните управляващи, съобщи БНР.

Демонстрации и намерено гражданско непокорство имаше през днешния ден в Пекин, Чънду, Нанджин и други китайски градове.

Стотици излязоха на митинг и в град Ухан в централната част на Китай против прилаганите Covid ограничения в страната. Това демонстрираха предавания онлайн в обществените мрежи. На фрагментите се вижда по какъв начин хора са се събрали през нощта в центъра на града, където за първи път се появи коронавирусът през 2019 година.

Крайната тактика за " нулев Covid " провокира рядко виждано в Китай неодобрение против ръководещите, предизвикано от ограниченията за дълга карантина, всеобщо тестване и ненадейно налаган локдаун. Демонстрациите поради локдауните в Китай се обръщат все по-отчетливо против Комунистическата партия и президента Си Дзинпин, разясняват наблюдаващи.

This is from China.

Massive protests against Xi Jinping & Communist Party of China (CCP) over its Zero-COVID Policy.
— Anshul Saxena (@AskAnshul)

" Не на ПСР! Не на локдауна! Долу Си Дзинпин! Долу ККП! ", скандираха китайците. В центъра на Шанхай имаше безмълвен митинг. Демонстрантите държаха празни листове хартия и бели цветя.

Стотици излязоха на митинг и в елитния университет Цинхуа в Пекин. Демонстрантите пяха Интернационала - химна на комунистическото придвижване, скандираха - " Не желаеме локдаун, желаеме независимост! "

Anti-lockdown protests in Chengdu getting out of control. Similar pictures arrive from Shanghai, Wuhan, Guangzhou and even Beijing.
— (((Tendar))) (@Tendar)

По време на митинга в Шанхай през вчерашния ден бяха чути и викания против президента и комунистическата партия. Подобни прояви са изключителна необичайност в Китай и откритото критикуване на държавното управление и президента може да доведат до тежки санкции.

Протести имаше и в град Нанджин. Серията от митинги стартира след случая в четвъртък в северозападния град Урумчи. Тогава при пожар в жилищен блок починаха 10 души, като по думите на локалните поданици рестриктивните мерки са попречили на избавителните работи, а някои хора не са съумели да избягат от горящата постройка заради заключени порти или са излезли късно от боязън да не нарушат локдауна.

Анализатори означават, че китайското държавно управление фрапантно е подценило растящото неодобрение против политиката за " нулев Covid ". Въпреки фрапантните ограничения новите случаи на Covid-19 в Китай доближиха рекордни равнища - над 39 500 са записаните нови болести през днешния ден.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР