Демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса е глупава идея. Дори да

...
Демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса е глупава идея. Дори да
Коментари Харесай

Проф. Вучева: Демонополизирането на здравната каса е глупаво, 2019 ще мине в приказки

Демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса е глупава концепция. Дори да имаме 1,2,3 - 10 каси, ще остане въпросът по какъв начин ще се остойностяват осъществените медицински действия. Закъснели сме за промени и 2019-а ще мине в приказки.
Това съобщи пред Българска национална телевизия финансистът проф. Христина Вучева, която в диалог с някогашния обществен министър Иван Нейков показаха финансовите измерения на измененията в обществената сфера от 1 януари.

Имаше пари, само че Дянков трансферира всички пари от запаса на Здравната каса в Българска народна банка и след това ги употребява за друго, сподели Вучева.

Тя посочи, че макар обещанията не са въведени диагностично-свързани групи, които да трансформират клиничните пътеки. Имахме увещание, че това ще бъде внедрено.

Демонополизацията на Касата е същият проблем, само че неведнъж повече повишен. Всички знаем, че опазването на здравето куца, уточни Вучева.

Бившият обществен министър Иван Нейков посочи, че през 2019-а покупателната стойност ще е доста близка до тази през 2018 година

И през 2019 година ще се сблъскаме с феномена на двете Българии - едната, която изяснява на другата какъв брой сме добре, а другата след взор в хладилника не може да се съгласи с това изказване, сподели Нейков.

Ако през 2019 година желаеме по-високи приходи, би трябвало да търсим съществени вложения, които още веднъж да задвижат стопанската система, сподели Нейков.

Според Христина Вучева по-сериозните упования за промени в обществената сфера са от 1 юли. Тогава се усилва и таванът на пенсиите. Обещанието да се усили с 10% заплатите на администрацията. С 20% повече за учителите. Трайните решения са свързани с доста промени в опазването на здравето, безапелационна е тя.

Нейков посочи, че с измененията, доста от хората, които до в този момент са получавали обществени пенсии в размер на така наречен четвъртинка - една четвърт от минималната работна заплата, в този момент би трябвало да заявят настояването си за сходна помощ.

Това са над 300 000 души, които до в този момент са получавали тези суми от Национален осигурителен институт, а в този момент би трябвало категорично да изискат помощта.

Икономическото ни законодателството е направено по времето на огромните предприятия, посочи Нейков във връзка с измененията в икономическите закони. В страната в този момент публично доминират микропредприятия от 9 души. Това е огромното предизвикателство, насъбрано през годините, безапелационен бе някогашният обществен министър.

За измененията, съгласно които работодателите би трябвало да наемат хора с увреждания, проф. Вучева съобщи, че има старания да има предел, който работодателят да обезпечава при наемането. Тази мярка не беше призната с ненаситност, напомни Вучева.

Според Нейков наемането на хора с увреждания зависи за предприятия с над 50 души. Свидетели сме на разминаване от страна на ръководещи и на ръководени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР