Демокрацията отбеляза спад по света за шеста поредна година през

...
Демокрацията отбеляза спад по света за шеста поредна година през
Коментари Харесай

Демокрацията „в беда, в най-добрия случай в стагнация и на много места в упадък“

Демокрацията означи спад по света за шеста поредна година през 2022 година, когато половината страни в света се плъзнаха обратно по индикатори като независимост на изложение и политическо присъединяване, съгласно прочут мозъчен концерн.

В годишния си отчет, оповестен тази седмица, основаният в Стокхолм Международен институт за народна власт и изборна помощ (IDEA) съобщи, че 85 от 173 изследвани страни са „ претърпели спад в най-малко един основен индикатор за демократично показване през последните пет години ”.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Сърбия ще организира предварителни избори, до момента в който президентът приканва страната да бъде „ обединена “ Службата за правата на Организация на обединените нации споделя, че Израел офанзивите против Джабалия може да са „ военно закононарушение “ Войната сред Русия и Украйна: Списък с основни събития, ден 617 Боливия прекъсва връзките си с Израел; други страни от Латинска Америка отзовават пратеници завършек на списъка

„ Накратко, демокрацията към момента е в усложнение, в най-хубавия случай е в застой и понижава на доста места “, сподели генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Замора в отчета си за световното положение на демокрацията за 2023 година

Шестгодишното проваляне е най-дългият интервал на демократично оттегляне от 1975 година, откогато започнаха да се водят записи.

Касас-Замора приписва спада на световното намаляване на демократичните институции, които другояче оказват помощ за отбраната на човешките права и върховенството на закона.

„ Но до момента в който доста от нашите публични институции като законодателните органи отслабват, има вяра, че тези по-неформални инспекции и салда, от публицисти до уредници на избори и комисари за битка с корупцията, могат сполучливо да се борят с властническите и популистки трендове “, сподели той в доклада.

2022 година също беше предизвикателство от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, COVID-19, изменението на климата и рецесията с разноските за живот, която придружаваше възходящата инфлация и световния стопански спад след пандемията.

Европа беше посочена като район с най-хубави резултати в демократично отношение, само че също по този начин и като сцена на оттегляне в по-младите демокрации като Унгария, само че също и в от дълго време открити, в това число Обединеното кралство. В Източна Европа и Азия страни като Азербайджан, Беларус, Русия и Турция означиха слаб резултат.

В Северна и Южна Америка Съединените щати се върнаха обратно заради „ понижаване на равенството на обществените групи “, както и Гватемала и Ел Салвадор, които бяха очевидци на необятно публикувани политически разтърсвания и нарушавания на човешките права през 2022 година

В Африка упадъкът беше илюстриран от вълна от държавни преврати.

IDEA базира своите показатели на повече от 100 променливи, свързани с политически въпроси, в това число посланичество, права, господство на закона и присъединяване.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР