Демокрацията ни показа, че е на смъртен одър, но все

...
Демокрацията ни показа, че е на смъртен одър, но все
Коментари Харесай

Политолог: Демокрацията е на смъртен одър, но все още диша

Демокрацията ни сподели, че е на смъртен одър, само че към момента диша. Нашата народна власт не е от тези избори на смъртен одър. Отдавна си приказваме, в подтекста на локалните избори, че в политиката има доста повече пари, в сравнение с пазара в България, в стопанската система. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "  политологът Страхил Делийски. 

По думите му локалните избори от много време са извънредно подобаващ обект за разбор на тежкото нахлуване на пазара в политиката. " И в този момент го виждаме, голям брой локални обединения, за които ние единствено можем да гадаем, тези значително подадени гласове за тях къде отиват на национални избори? Стои ли някакъв огромен, обществен, публичен цивилен интерес зад тези обединения или те са просто корпоративни структури, които търсят да брокерстват през общинските препоръки. Неслучайно те са фокусирани към морето, огромна част от тях. Все неща, за които не приказваме за първи път, само че за жалост, продължаваме да приказваме и да не намираме отговори ", добави политологът. 

Той уточни, че партиите са главните институции на политическото посланичество, което пък е в основата на политическата система, която би трябвало да контролира обществените спорове и напрежения. 

" Защото без значение какъв брой души гласоподават, аз най-после ще имам 30% и ще бъда кмет или общински консултант. Когато тази логичност тотално измества демократичната логичност на посланичество, кого представляваме, кой е този огромен обществен интерес, чия е тази група, чиито интерес аз желая да защитя на терена на политика, на институционалния терен на политиката. И когато партиите схващат изборите официално, като инструмент, който създава цифри, без значение какво се крие зад тези цифри, а не изборите като дълбока връзка сред представляващи и представлявани. Изборите като либерален инструмент на посланичество, а не на правене на цифри в ЦИК, тогава казусът е огромен ", допълни Делийски.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР