Демокрацията е винаги под въпрос, при всяко правителство и при

...
Демокрацията е винаги под въпрос, при всяко правителство и при
Коментари Харесай

Анастас Герджиков: Партизанщината надделява над националния интерес, имаме нужда от обединяваща идея

Демокрацията е постоянно под въпрос, при всяко държавно управление и при всеки президент. Това съобщи пред NOVA NEWSректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков дни преди да изтече вторият му и финален мандат отпред на Алма матер. Той беше и самостоятелен претендент за президент на изборите за държавен глава през2021 година

По думите му българите сме разочаровани от това, че ни излъгаха, подмениха прехода.

„ Политиката е сложна работа. Сигурно има хора, които влизат в политиката с идеални подбуди – да подобрят нещата в обществото, да подобрят нещата в страната. Много бързо политиката ги смила, тъй като там, във всяка партия, партийното е по-важно от публичното, а персоналното е по-важно от партийното. Всеки, който не се нагоди към тази система, бива изхвърлен. ” - сподели Герджиков.

Запитан в случай че би трябвало да сложи оценка по шестобалната система на равнището на народна власт в страната сега, каква ще бъде тя, той отговори, че е четворка. „ Нивото на народна власт е ниско. То се дължи на доста фактори. Дължи се на това, че партийната партизанщина надвива над националния интерес. Демокрацията ни не е в крах, тя просто е в застой. Цялото време е на едно незадоволително равнище. Ако би трябвало да употребявам метафора – по-скоро тъпчем на едно място. ” – разясни Герджиков.

Преди две години проф. Герджиков взе решението да навлезе в полето на политиката. Той беше повдигнат като претендент за президент и стигна до балотаж, където се изправи против сегашния държавен глава – Румен Радев.

„ Мога да дам съответни образци с това по какъв начин някои партии ме укоряваха, че съм приел поддръжката от други партии, по-късно се обединяваха ту с тях, ту със напълно разнообразни партии. Коалициите са постоянно безпринципни. Аз знаех по какъв начин стоят нещата и се пробвах да ги опиша на огромен брой хора, имах по-голяма естрада. В този смисъл съм удовлетворен, че съумях да кажа някои неща. ” - изясни Герджиков.

През призмата на времето той прави равносметка, че единственият път на разцвет е обединието, а не да продължаваме да се разединяваме.

„ Сега, когато не поехме по този път, а по неправилния път на все по-голямо разделяне и разпад на обществото, се виждат негативните резултати. Моята съществена платформа беше тогава, че ще се боря за това да има съгласие, обединяване сред всички български жители и тъй като те са показани в Народното събрание по един или по различен метод, няма метод президента да не работи с политическите партии, показани в Народното събрание пък и въобще с политическите партии. Това е безусловно наложително, без значение дали се схващат и обичат - това е методът България да върви напред. ” - отбелязва проф. Герджиков.

По думите му политиците би трябвало да се опитат да преодолеят разделянето, вместо да го ускоряват. Ректорът на Алма матер има и своята гражданска позиция за настоящата конюнктура на политическия терен, както и за механиката и ориста на актуалното (не)коалиционно държавно управление.

Той е оптимист за запазването на кабинета „ Денков-Габриел ”, както и за бъдещето на България.

" Нещата вървят постепенно, доста по-бавно, в сравнение с желаеме. Те вървят постепенно, тъй като хората, които ни управляват не свършиха добра работа и мисля, че можехме да сме надалеч по-напред, да сме там, където е в този момент Средна Европа, Централна Европа. Винаги става дума за нечий интерес – постоянно не е персонален, а партиен, само че резултатът е същият. " - установи Герджиков.

За обществото той счита, че сме доста разнообразни и това още повече раздробява обществото през последните десетина години. „ Няма по какъв начин внезапно всички да намерим общата си идея. Трябва въпреки всичко някой да я уточни, някой би трябвало да убеди хората, че има такава обща идея и, че си коства да работят дружно за нея и, че компромисите, които ще създадат макар, че не се обичат или харесват, в името на тази идея си костват. Това би трябвало някой да го направи, някой би трябвало да формулира тази идея, би трябвало да я уточни на хората и да ги поведе към нея. ” - акцентира Герджиков, като добави, че не вижда сходна харизматична персона, която в действителност има вяра в това.

„ По-скоро би трябвало да пристигна друга социална настройка. Политиците няма да се трансформират, до момента в който ние се помиряваме, че те са такива и, че всички са такива и, че по този начин ще върви и отсега нататък. ” - уточни ректорът на Софийския университет.

По думите му митингите бяха потребни през 90-те години на няколко пъти, само че оттам-нататък започнаха да стават противоречиви. „ Например нямаше никакъв спор, че 2013 година митингите са обективни, че се стачкува против нещо, което е проблем. Резултатът от тези митинги беше, че върнаха за повторно ГЕРБ на власт. Същите хора, които стачкуваха през 2013 година по-късно бяха най-големите съперници на ГЕРБ и стачкуваха против него. Аз нямам нищо срещу да протестираме против всеки идващ, само че мисля, че имаме и други способи да изградим едно общество, което изисква от политиците си това, което би трябвало. ” - разясни той.

Запитан затворена страница ли е за него политиката, ученият отговори, че е приел да се кандидатира за президент, тъй като в оня миг е считал, че би бил потребен. Той е отклонил сходна покана, направена 5 година по-рано.

„ Моето обръщение е в действителност да се опитаме да разберем другите българи към нас и това да бъде основата на това обединяване, за което приказвам. Ние доста пъти сме показвали, че можем да го създадем, както споделих не е ново това, че не се разбираме между тях – това е било по този начин и преди 100 години, само че преди 100 години на няколко пъти сме намерили сили да се обединим и резултатът постоянно е бил извънредно добър за България. Проваляли сме се, когато сме разединени. ” - подсети Герджиков.

Той счита, че в България съединението прави силата единствено на думи, написани върху фасадата на Народно събрание. Ние би трябвало да се обединим вътрешно, не партийно, не в някакви структури - да се почувстваме българи и това да е над това, че сме някакви други.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР