Демократите в Сената на САЩ представиха план за нов данък

...
Демократите в Сената на САЩ представиха план за нов данък
Коментари Харесай

Демократите представиха предложение за данък за милиардерите

Демократите в Сената на Съединени американски щати показаха проект за нов налог за свръхбогатите американци, с които се надяват да финансират препоръчаните от администрацията на президента Джо Байдън обществени стратегии, съобщи Блуъмбърг.

Планът, показан от ръководителя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, е резултат от седмици на договаряния сред демократите за намиране на метод за повишение на налозите за богатите, който да бъде подсилен от всички членове на партията.

Новият налог ще засегне данъкоплатци, които в продължение на три поредни години са спечелили най-малко 100 млн. $ и са имали активи на стойност най-малко 1 милиарда $. Според обобщение на проекта мярката ще засегне 700 американци.

Дори и предлагането да бъде утвърдено, събирането на няколкостотин милиарда $, каквито са предстоящите постъпление в хазната от въвеждането на данъка съгласно калкулации на офиса на Уайдън, ще зависи от това дали новата данъчна рамка ще устой на облажвания в съда и дали ще успее да затвори малки врати в законодателството, от които могат да се възползват милиардерите.

Планът, който би трябвало да влезе в действие през 2022 година, ще изисква от милиардери да заплащат налог за неосъществените облаги по техните активи. При актуалното законодателство милиардерите не заплащат налози върху приходите от капитала, стига да не продават акции. Те обаче получават заеми на база тяхното финансово положение, което им разрешава да разполагат с големи средства, без да заплащат налози.

Според проекта на демократите, свръх богатите американци ще заплащат налог от 23,8% върху годишните финансови облаги от търгуеми активи като акции и други скъпи бумаги.

Засегнатите милиардери ще имат опцията да разпределят заплащанията в границите на пет години. Данъкоплатците, които записват загуби по своя портфейл за една година, ще получат отстъпки.

Милиардерите, които решат да се откажат от американското си поданство, ще би трябвало да платът налог върху цялото си благосъстояние, преди да получат утвърждение.

Демократите търсят и други разновидности за набиране на спомагателни доходи,,включително най-малък корпоративен налог от 15%, който може да донесе на хазната 400 милиарда $ в границите на 10 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР