Демократичните кандидати си осигуриха близо 90% от 452-те места в

...
Демократичните кандидати си осигуриха близо 90% от 452-те места в
Коментари Харесай

Опозицията спечели убедително местните избори в Хонконг

Демократичните претенденти си осигуриха близо 90% от 452-те места в районните препоръки в Хонконг.

Районните препоръки в Хонконг управляват някои разноски и вземат решение редица въпроси за развиването на града.
Опозицията в Хонконг завоюва внушителна победа на изборите за представители в районните препоръки, които се организираха при рекордна изборна интензивност на фона на продължаващи към този момент шест месеца антиправителствени митинги. Резултатите от вота усилват натиска върху ръководителя на града да изслуша апелите за народна власт, оповестява Reuters.

Демократичните претенденти си осигуриха близо 90% от 452-те места в районните препоръки, твърди радио RTHK макар мощната готовност на проправителствения блок, подкрепян от Пекин. Досега проправителственият блок контролираше 75% от местата в районните препоръки, а в този момент демократичните представители преобладават в 17 от 18 съвета в града, написа BBC.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Управителят на Хонконг Кари Лам сподели в изказване, че държавното управление ще зачете резултатите и пожела " спокойната и безвредна обстановка да продължи ". " Има разнообразни разбори и тълкования по отношение на резултатите и много от тях са на мнение, че резултатите отразяват недоволството на хората от актуалната обстановка и дълбоките проблеми в обществото ", сподели тя.

Лам даде обещание, че държавното управление " съществено ще си намерения " за позициите, изразени от жителите. Възможно е ориста на подложената на критика от стачкуващите Лам също да е обвързвана с резултата от вота. Окръжните съветници могат да изпратят 117 души в 1200-членния комитет, избиращ водача на Хонконг. Очаква се в този момент всички 117 места да отидат при продемократични претенденти.

Твърдо против Пекин

Резултатите демонстрират безапелационната победа на демократичните сили против Пекин, а след оповестяването на резултатите в някои центрове започнаха викания: " Освободи Хонконг. Революция в този момент " - девиз, употребен от доста протестиращи през последните шест месеца.
Снимки в интернет демонстрираха хора, празнуващи отвън изборните секции.

" Това е силата на демокрацията. Това е демократично цунами ", разяснява Томи Чеунг, някогашен водач на студентските митинги, който завоюва място в квартал Юен Лонг, покрай границата на Китай.

Гласуването приключи без огромни проблеми в целия град с население от 7.4 млн. души, като на доста места се виждаха големи, въпреки и подредени опашки отвън изборните секции, отбелязва Reuters.

Президентството в Тайван, който Китай счита за своя територия, изрази " огромно удивление и поддръжка " за изборния резултат. " Изборите изцяло показват безспорната воля на хората в Хонконг да се стремят към независимост и народна власт ", се споделя в известието.

Демократичният лагер завоюва единствено към 100 места на предходните избори преди 4 години. Сега гласоподаваха съвсем 3 млн. души, а изборната интензивност надмина рекордните над 71%, основно поради продължаващите митинги.

Стари Лий, ръководител на най-голямата пропекинска партия в града, Демократичният алианс за възстановяване и прогрес на Хонконг, се извини за представянето на своята партия.

Влиянието

Районните препоръки в Хонконг управляват някои разноски и вземат решение редица въпроси на територията им като превоза да вземем за пример. Те също по този начин служат като значима съществена платформа за образуване на политическо въздействие.

" Вярвам, че този резултат се дължи на това, че има доста гласоподаватели, които се надяват да употребяват тези избори, с цел да покажат поддръжката си за протестното придвижване и петте им претенции и недоволството си от държавното управление на Хонконг ", разяснява някогашният студентски водач Лестър Шум, който също завоюва място в един от районните препоръки.

Исканията на протестиращите включват цялостна народна власт, както и без значение следствие на проявената полицейска грубост по време на митингите.

Държавният вестник China Daily написа в понеделник, че изборите могат да " послужат като опция за връщане на града към естественото му положение ". Китайското външно министерство съобщи, че прекъсването на насилието и възобновяване на реда в Хонконг е първостепенна задача.

Протестите в Хонконг започнаха преди половин година, а искрата пламна поради законопроект, допускащ екстрадицията на обвинени от града към вътрешността на Китай. Това беше концепция на локалното ръководство и когато Пекин видя мощната съпротива, планът на закон беше отдръпнат. Но до тогава митингите се разраснаха и набраха инерция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР